De organisatoren bijeen in het Stadsmuseum in Groenlo. Foto: Ferry Broshuis
De organisatoren bijeen in het Stadsmuseum in Groenlo. Foto: Ferry Broshuis

Internationaal historisch congres in Vreden

Algemeen

Over de geschiedenis aan beide zijden van de grens

GROENLO/VREDEN - Op zaterdag 13 mei wordt er in het nieuwe en op dit moment nog niet geheel voltooide museum KULT in Vreden een internationaal historisch congres gehouden. Het is in feite een vervolg op het congres dat vorig jaar in Groenlo in de oude Calixtus plaatsvond en waar vooral de achtergronden van de Tachtigjarige oorlog en de Dertigjarige oorlog in het Duitse grensgebied werden belicht door een keur van wetenschappers.

Doel
Dit jaar gaat het om de methodiek historische feiten over te brengen. En die mogelijkheden zijn groot: het gaat van vertellingen via feestelijke optochten en films tot LARP (live-action role-playing gaming) en de bij het grote publiek meer bekende vorm van re-enactment. Hoe kun je die historische feiten zo beeldend mogelijk over brengen? Dat zal de vraag zijn.

Om dit doel te bereiken is ook voor dit jaar een keur van deskundigen en wetenschappers aanwezig op zaterdag 13 mei in Vreden. Waarom - zo vragen de organisatoren zich af - is de geschiedenis voor vakmensen toch altijd anders dan voor gewoon geïnteresseerden? Welke mogelijkheden biedt 'living history' onder deze omstandigheden bij het overbrengen van geschiedenis en cultuur? Kunnen hobby en wetenschap door middel van rollenspelen wel met elkaar in verband gebracht worden? Dat zal een van de thema's zijn in het Kult.

Afgelopen dinsdagmiddag was de voorbereidingscommissie, die uit representanten van KULT en van de Stichting Grolle Vrij bestaat, bijeen in het Stadsmuseum in Groenlo om de laatste puntjes op de i'te zetten. Volgens Jan Hakkers, de voorzitter van de Stichting Grolle Vrij, belooft het een buitengewoon interessant congres te worden dat bovendien inclusief koffie en lunch gratis kan worden bijgewoond.

Aanmelden
Aanmelden kan via e-mail aan kult@kreis-borken.de en dan is men op zaterdag 13 mei vanaf 08.30 uur welkom in Vreden aan de Kirchplatz 14, waar het officiële programma begint om 09.30 uur. Het congres wordt om 17.00 uur afgesloten. Uiteraard kan er na het aanhoren van de diverse deskundigen ook uitvoerig van gedachten worden gewisseld en gediscussieerd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant