De in 1950 gebouwde Sint Ludgerus basisschool in Zwolle is een goed voorbeeld van de traditionalistische stijl van de Delftse School. Foto: Theo Huijskes
De in 1950 gebouwde Sint Ludgerus basisschool in Zwolle is een goed voorbeeld van de traditionalistische stijl van de Delftse School. Foto: Theo Huijskes

Expositie over Wederopbouw 1940-1965

Algemeen

OOST GELRE - In de gemeente Oost Gelre is een expositie te zien met het thema 'Wederopbouw 1940-1965'. De expositie, die van 25 april tot en met 6 mei wordt gehouden, vindt plaats in de Oude Calixtus in Groenlo. De wederopbouw omvat zowel het feitelijke herstel van de oorlogsschade als het naoorlogs herstel van de algemene bouwproductie, met onder andere omvangrijke stads- en dorpsuitbreidingen, aanleg van industriegebieden, infrastructurele werken, herinrichting van het landelijk gebied en wederopbouw van boerderijen.

Door Theo Huijskes

De architectuur en stedenbouw uit de periode 1940-1965 vertegenwoordigt een belangrijke periode in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Het is een periode van herstel van alle tijdens de Tweede Wereldoorlog opgelopen schade en van schaarste, maar tegelijkertijd ook van optimisme en veel vernieuwing. Daarom is de wederopbouwperiode een bijzondere in de Nederlandse architectuurgeschiedenis. Wat de vernieuwing op het gebied van architectuur betreft, was er sprake toepassing van nieuwe materialen en werkwijzen. Ook werd in de architectuur steeds vaker kunst toegepast. Daarom neemt de belangstelling en waardering voor het erfgoed van de wederopbouwperiode toe. Minister Ronald Plasterk stelde in 2007 voor om honderd bouwwerken uit de periode 1940-1958 voor te dragen voor erkenning als rijksmonument. De meeste objecten in deze zogenoemde Top 100 zijn daadwerkelijk erkend. Daarna volgde in 2013 de voordracht van negentig werken uit de de periode 1959-1965.

Tentoonstelling
De expositie 'Wederopbouw, een kansrijke erfenis' bestaat grotendeels uit een centraal landelijk deel, aangeleverd door RCE (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed). Dat deel is gewijd aan de wederopbouw van Nederland in het algemeen. Dat is een reizende tentoonstelling, die op initiatief van de gemeente Oost Gelre te zien is in de Oude Calixtus. Aan de reizende expositie zijn specifieke lokale elementen met betrekking tot wederopbouw toegevoegd. Zo zijn er veel voorbeelden van de wederopbouw in de gemeente Oost Gelre te zien. Ook is er aandacht voor de ruilverkaveling Zieuwent. Deze ruilverkaveling heeft de oorspronkelijke kleinschalige structuur in Zieuwent op zijn kop gezet. De percelen werden groter, de verbindingen strakker en het landschap veranderde van kleinschalig naar grootschalig. De expositie laat ook deze gebeurtenis in de periode van wederopbouw zien. Daarnaast is in de expositie een plek ingeruimd voor Joop Kruip. Deze kunstenaar uit Lichtenvoorde heeft in de wederopbouwperiode veel werken gemaakt. Enkele van zijn ontwerpen en het resultaat daarvan in gebouwen worden tentoongesteld.

De expositie in de Oude Calixtus is te bekijken van dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur. De toegang is gratis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant