Afbeelding

De Libero | Zieuwent stijgt boven zichzelf uit

Algemeen

Zieuwent stijgt boven
zichzelf uit

Deze kop lezende, is het niet zo moeilijk te raden waarop ik zinspeel. Ik heb het vanzelfsprekend over de werkelijk unieke prestatie, die het eerste team van RKZVC in het afgelopen weekend heeft geleverd: Kampioen in de tweede klas en dientengevolge automatische promotie naar de eerste klas van de KNVB. Een sportieve mijlpaal die met hoofdletters, in dit geval gouden en tevens nooit meer uit te wissen letters mag worden bijgeschreven in de annalen van de op het sportpark De Greune Weide in Zieuwent gehuisveste dorpsclub. Zeker wanneer je daarbij in acht neemt dat het team van trainer/coach Laurens Knippenborg, na het debuut- en dus eerste seizoen in de tweede klas, in het seizoen 2017-2018 voor het eerst in het bestaan van de club uitkomt in de eerste klas. Om daarbij zeker niet onvermeld te laten de in 2017 tot op heden geleverde opzienbarende prestatie: 30 winstpunten uit 10 gespeelde competitiewedstrijden!

En wat diende zich zaterdagavond, en dat niet alleen voor de Zieuwentenaren maar ook voor de aanwezigen uit onder andere Lichtenvoorde en Groenlo, een meer dan leedvermakend schouwspel aan. Het grote, in vele opzichten vaak hautaine FC Winterswijk met een achterban van circa 30 duizend burgers moet het onderspit delven tegen een nederig, veelal bescheiden familieclubje gesteund door circa 2 duizend dorpsgenoten, waaronder dolenthousiaste Holkenborg's, Krabbenborg's en natuurlijk Knippenborg's. Ik geef het eerlijk toe, beginnende met het tikken van de volgende zin voelt het toetsenbord van mijn pc branderig, bijna pijnlijk aan. De Rooms Katholieke ZVC in het seizoen 2017-2018 in de eerste klas met in dat voetbaljaar de derby's tegen Longa '30. Wedstrijden die voor spelers en supporters de absolute krenten in de pap zijn. Het gaat in dit geval weliswaar niet om de Oost Gelrese derby der derby's, maar wel om een voetbalgevecht waar honderden liefhebbers van het amateurvoetbal in deze gemeente naar uit kijken. En wanneer ik het over Oost Gelre heb, mag de laatste weken veel gebezigde aanduiding 'Evenementengemeente' voor even weer ingeruild worden voor 'Sportgemeente'. Immers een in verhouding kleinschalige gemeente met maar liefst acht voetbalclubs, waarvan er het komende seizoen twee clubs op eerste klas niveau acteren. Chapeau en nog eens chapeau …………..

Zonder de overige kleine kernen in Oost Gelre tekort te willen doen, ben ik van mening dat Zieuwent een dergelijk eclatant succes heeft verdiend, dik verdiend. Het behaalde resultaat heeft namelijk, hoe je het ook bekijkt, een bepaalde verwantschap met de in het kerkdorp 't Söwent aanwezige gemeenschapszin. Een belangrijke eigenschap waardoor niet alleen de statige toren van de St. Werenfriduskerk boven zichzelf uitstijgt, maar ook Zieuwent zelf. Dat uitstijgen weet de dorpsgemeenschap op tal van terreinen aan de dag te leggen. Hetzij met het behartigen van het dorpsbelang, het bijhouden van een dorpsagenda, het maken van een dorpsplan om daarenboven ook nog eens beloond te worden met een landelijke dorpsprijs. Een echt voorbeeld van het gegeven dat het hier om burgers gaat, die van een min een plus weten te maken en die dientengevolge te allen tijde succesvol zijn in het verhogen van de leefbaarheid binnen de eigen samenleving. Bij dit alles voeren daarbij in Zieuwent mijns inziens een drietal belangrijke aspecten de boventoon, te weten de aanwezigheid van voorbeeldig noaberschap, het voorhanden hebben van belangrijke sleutelfiguren en last but not least een rijk arsenaal aan verenigingen. Ik meen te weten dat Zieuwent maar liefst 60 verenigingen telt en dat op een inwoneraantal van maar net 2 duizend en slechts 12 honderd, het buitengebied niet meegerekend. Over een rijk en bloeiend verenigingsleven gesproken ..…………

Met het kampioenschap en de promotie van de dorpsvoetbalclub heeft Zieuwent in het algemeen en RKZVC in het bijzonder geschiedenis geschreven. Iedereen proficiat met deze fantastische prestatie!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant