De locatie in het plan Brouwhuizen, waar het wooncomplex is gepland. Foto: Theo Huijskes
De locatie in het plan Brouwhuizen, waar het wooncomplex is gepland. Foto: Theo Huijskes

Plan voor wooncomplex voor arbeidsmigranten Vion

Algemeen

Nieuw initiatief voor plan Brouwhuizen

Door Theo Huijskes

GROENLO - V.O.F. Ontwikkelingscombinatie Brouwhuizen, bestaande uit BPD, Heijmans en Rouwmaat Groep, heeft een nieuw initiatief genomen met betrekking tot de invulling van een gedeelte van het voormalige Grolsch-terrein in Groenlo. Het betreft hier een wooncomplex voor het in de buurt gevestigde bedrijf van Vion Food Group. Nieuwbouw, bestaande uit met name appartementen voor migranten, die werkzaam zijn bij Slachterij Vion in Groenlo.

Over de plannen van de ontwikkelingsmaatschappij werden tijdens de onlangs gehouden raadsvergadering vragen gesteld door de VVD-fractie. Het was daarbij raadslid Kees Porskamp, die zich op voorhand zorgen maakt over de bestemming van het wooncomplex. "Tijdens een informatiebijeenkomst op 23 februari is bekend gemaakt dat het complex is gepland op de hoek Eibergseweg/N18 nabij de voormalige in- en uitgang voor het vrachtverkeer van en naar de Grolsch Bierbrouwerij", aldus Porskamp, die er tevens melding van maakte dat er in de volksmond reeds wordt gesproken over de mogelijke komst van een 'Polenhotel' op een beeldbepalende locatie aan een belangrijke invalsweg van Groenlo. "Zitten we met ons allen op die locatie nu echt te wachten op een enclave met arbeidsmigranten", aldus Porskamp, die zich afvroeg of het college op de hoogte is van deze plannen en wat de visie van het college is op deze ontwikkelingen.

Drukbezochte informatiebijeenkomst
Tijdens de raadsvergadering was het wethouder Vincent van Uem, die in een reactie aangaf dat het college op de hoogte is. Hij liet weten dat er ook een eerste gesprek heeft plaatsgevonden met daarbij aanwezig vertegenwoordigers van de ontwikkelingscombinatie, Vion en de gemeente. De wethouder deelde mee dat men in afwachting is van de nieuwe ontwikkelingen en dat het college derhalve nog geen standpunt heeft ingenomen.

Een dag na de raadsvergadering laat wethouder René Hoijtink desgevraagd weten dat het college tweemaal op werkbezoek is geweest bij Vion in Groenlo. Daarbij is gebleken dat er circa 400 mensen met en niet-Nederlandse nationaliteit via een uitzendbureau op contractbasis werken. "Voor het merendeel jonge werknemers die overal gehuisvest zijn en dat in de meeste gevallen ver buiten Groenlo. De initiatiefnemers willen nu een oplossing zoeken dat een aantal van hen in Groenlo gehuisvest kan worden. Tijdens een drukbezochte informatiebijeenkomst bij de Rouwmaat Groep, heeft men een plan gepresenteerd, waarbij in twee of drie bouwlagen 17 appartementen voor ieder vier personen zijn opgenomen, te weten 16 appartementen voor arbeidsmigranten en 1 appartement voor een beheerder c.q. conciërge."

Nog geen concrete aanvraag
In een aanvullende reactie laat een woordvoerder van de gemeente Oost Gelre weten dat men bezig is met een stedenbouwkundige visie en een beeldkwaliteitsplan voor Brouwhuizen. "Daarin wordt ook de mogelijkheid opgenomen van huisvesting van arbeidsmigranten als een 'special' in fase 2. Daar zijn nog steeds geen uitgewerkte 'plaatjes' aan verbonden. De visie en het beeldkwaliteitsplan worden na besluitvorming in het college van burgemeester en wethouders voor een ieder ter inzage gelegd. Daarna gaat het richting de gemeenteraad. Dat is tevens hét moment waarop de initiatiefnemers met uitgewerkte plannen kunnen komen. Op dit moment is er nog geen concrete aanvraag ingediend", aldus de woordvoerder.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant