Jonge voetballers showen talent in de Achterhoek

Algemeen

ACHTERHOEK - Ieder jaar opnieuw staat de Achterhoek te boek als gastheer van veel Nederlandse en buitenlandse voetbaltalenten. Ze showen hun voetbalkwaliteiten op één van de zes internationale toernooien, die jaarlijks in de Achterhoek worden georganiseerd. De nationale en internationale topploegen komen met veel plezier naar het Oosten van Nederland, omdat ze weten dat ze verzekerd zijn van een goed georganiseerd toernooi in combinatie met een sterk deelnemersveld. Daarnaast zijn de fraaie accommodaties en de traditionele Achterhoekse gastvrijheid een plus voor deze ploegen.

In Groenlo, Ruurlo, Terborg, Varsseveld, Zieuwent en Zutphen verschijnen meer dan zestig ploegen aan de start in vijf verschillende leeftijdscategorieën. Tussen medio mei en begin juni vinden vijf van deze toernooien plaats, terwijl het toernooi van FC Zutphen in augustus zal worden gehouden. Uiteindelijk dromen al deze spelers van een mooie carrière in het profvoetbal en hopen ze in de voetsporen te treden van spelers als Davy Klaassen (Ajax), Tony Vilhena (Feyenoord), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Wesley Sneijder (Galatasaray) of Julian Draxler (Paris St. Germain). Dit vijftal is slechts een kleine greep uit een lange lijst van spelers die ooit hun kunsten vertoonden op de Achterhoekse voetbalvelden.

De aftrap van deze zes toernooien vindt plaats in Groenlo. Op vrijdag 19 mei begint daar het internationaal Marveld toernooi, terwijl een week later in Terborg zal worden gespeeld. Daarna volgt het Pinksterweekend met de toernooien in Ruurlo en Zieuwent, terwijl Varsseveld in juni de rij sluit. Half augustus wordt het toernooiseizoen afgesloten door FC Zutphen, dat sinds vorig jaar op de kalender staat.

Groenlo
Het Internationaal Marveldtoernooi in Groenlo, wat gehouden wordt op 19, 20 en 21 mei, heeft dit jaar wederom een geweldig deelnemersveld. Clubs van topniveau komen naar Groenlo en zullen met hun verschillende speelstijlen en culturen het publiek vermaken. Nieuwe namen op de 28ste editie zijn FC Kopenhagen en Red Bull Brasil, terwijl Arsenal en Borussia Dortmund terugkeren na een korte of langere afwezigheid. Ajax, Feyenoord, PSV en uiteraard s.v. Grol zijn de Nederlandse deelnemers, terwijl SL Benfica terugkeert om de titel te verdedigen. RSC Anderlecht, Real Madrid en Right to Dream Ghana completeren het sterke deelnemersveld, dat naar Sportpark Den Elshof in Groenlo komt.

Varsseveld
Op 9, 10 en 11 juni vindt op de velden van Sportclub Varsseveld de 21ste editie van het Ten Brinke Bouw Tournament plaats. AZ werd winnaar van de laatste twee edities van dit evenement voor spelers onder de 17 jaar en de Alkmaarders zullen zeker een poging wagen om deze bokaal definitief mee naar huis te nemen. Ze zullen echter veel concurrentie krijgen van Ajax, dat naast De Graafschap en het Regioteam voor de Nederlandse deelname zorgt. Zenit St. Petersburg zorgt voor de Oost-Europese inbreng, terwijl Right to Dream Ghana, Red Bull Brasil en Desportivo Brasil de exotische voetbalstijl zullen etaleren op sportpark Oberink in Varsseveld.

Terborg
Het oudste jeugdtoernooi in de Achterhoek vindt plaatst op de velden van de voetbalvereniging Terborg. Dit gerenommeerde toernooi voor spelers onder de 19 jaar, dit jaar gespeeld op 26, 27 en 28 mei, lokt jaarlijks vele toeschouwers naar de Achterhoek, want de talenten van deze clubs staan op de drempel van een carrière in het betaalde voetbal en ze willen graag hun talent showen. Dit jaar verdedigen De Graafschap en AZ de Nederlandse kleuren. Uit Brazilië komen Atletico Mineiro en Flamengo naar Terborg, terwijl Ajax Cape Town (Zuid-Afrika) en Attram De Visser Soccer Academy (Ghana) voor de Afrikaanse inbreng zorgen. Manchester United en Club Brugge zijn de Europese vertegenwoordigers op sportpark de Paasberg.

Ruurlo
Het Karel Stegeman Toernooi wordt dit jaar tijdens het Pinksterweekend, op 3, 4 en 5 juni, voor de 33ste keer georganiseerd. Het Nederlandse deelnemersveld bestaat uit VV Ruurlo, Willem II, Sparta Rotterdam, JVOZ Zeeland, een voetbalschool opgezet door de broers Dennis en Gérard de Nooijer, die samen met NAC Breda debuteren. Kalmar FF uit Zweden is een nieuwe buitenlandse naam net als de koploper van de Kroatische liga, NK Lokomotiva Zagreb. AS Trencin uit Slowakije keert terug na een korte afwezigheid. In totaal zijn er zeven buitenlandse teams actief op het Karel Stegeman Toernooi uit zes landen. Titelverdediger B.93 uit Denemarken is ook weer present, evenals Halmstads BK (Zweden), 1.FC Slovácko (Tsjechië) en KV Mechelen (België). Allen zullen hun beste beentje voorzetten op sportpark 't Rikkelder.

Zieuwent
Het Seesing Tournament in Zieuwent wordt traditioneel ook tijdens het Pinksterweekend, 3 en 4 juni, georganiseerd. Benfica komt voor het eerst naar dit toernooi voor spelers onder 12 jaar. Zenit St. Petersburg is voor de tweede keer te gast in Zieuwent en zal trachten de achtste plek uit 2012 te overtreffen. Verder komt OSC Lille uit Frankrijk als nieuweling naar sportpark de Greune Weide in Zieuwent, waar RKZVC voor de vijftiende keer gastheer is van dit prachtige jeugdtoernooi. Bayer 04 Leverkusen en RSC Anderlecht completeren het buitenlandse deelnemerscontingent. De Nederlandse eer wordt verdedigd door de winnaar van 2016, Feyenoord. Verder zijn Ajax, PSV en AZ te gast op het Seesing Tournament en wordt de regionale eer verdedigd door de spelers van RKZVC aangevuld met enkele regionale voetbaltalenten.

Zutphen
Sinds vorig jaar is FC Zutphen gastheer van een internationaal voetbaltoernooi. Door het stoppen van Vorden als organisator van het internationale onder 13 toernooi kwam er een gat op de Achterhoekse toernooienkalender en FC Zutphen heeft die ruimte ingevuld. In augustus 2016 werd voor het eerst op sportpark 't Meijerink gespeeld en Feyenoord was de eerste winnaar. Op 18, 19 en 20 augustus zal de tweede editie worden georganiseerd. Het deelnemersveld zal bestaan uit onder andere RSC Anderlecht, Bayer 04 Leverkusen AZ en Feyenoord.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant