De nieuwe brouwerij, zoals deze er uit komt te zien.
De nieuwe brouwerij, zoals deze er uit komt te zien. Foto: Brouwersnös

Geen bezwaren tegen bouw nieuwe brouwerij

Algemeen

GROENLO - Groenlo krijgt definitief weer haar eigen brouwerij! 'Er is geen zienswijze ingediend tegen Brouwersnös.' Deze formele mededeling kregen de initiators van de zijde van de gemeente Oost Gelre. Geen bezwaren tegen de nieuwe brouwerij houdt in dat de omgevingsvergunning door de gemeente afgegeven kan worden.

Door Henri Walterbos

"We kunnen met de bouw van de brouwerij beginnen. Dat is zeer goed nieuws," vertelt Jos Oostendorp in een eerste reactie op het nieuws dat hem maandagmiddag bereikte. "Mensen konden tot donderdagavond twaalf uur bezwaar indienen. Aangezien het gemeentehuis vrijdag dicht zat vanwege Bevrijdingsdag moesten we tot maandag wachten. Voor hetzelfde geld zit er nog een bezwaar tussen. Je weet nooit of er iemand is die zich nog niet gemeld had." Concreet betekent het dat de bouw van de brouwerij kan beginnen. "Klopt," lacht Jos, die enorm blij is met het nieuws. We zijn enorm blij met het vertrouwen dat we hebben gekregen van de bevolking. De procedure met aannemers en leveranciers van installaties voor prijsopgaven om te mogen bouwen of leveren liepen al. Het is fijn dat de bouw geen vertraging oploopt. We hebben altijd gezegd dat we op 1 januari 2018 willen openen. Dat is geen fijne datum natuurlijk. Dat zal begin januari worden en de opening zal plaatsvinden als het iets beter weer is. In maart of zoiets denken we."

Breed draagvlak
Vanaf het eerste moment dat het nieuws naar buiten kwam van de plannen voor een nieuwe brouwerij was Groenlo één en al euforie, al kwamen er ook geluiden van twijfel en angst voor overlast. Er was het driemanschap Frans en Andries de Groen en Jos Oostendorp zeer veel aangelegen dat de brouwerij een breed draagvlak kreeg. Van begin af aan werden alle opmerkingen over bezorgdheid en vragen serieus genomen, en zo nodig direct beantwoord of aangepast. Zo werd zelfs een overeenkomst gesloten tussen buurtbewoners en Brouwersnös, met daarin zelfs opgenomen een procedure 'hoe te handelen' in geval van onvoorziene overlast, zoals omschreven door de buurt in de door beide partijen ondertekende overeenkomst.
Proosten op het goede nieuws zal zeker gebeuren door de drie oud-Grollenaren die nu definitief 'terugkeren' op hun geboortegrond, al kan dat nog niet met een eigen Brouwersnösbiertje. Jos lacht. "Het proces van de biertjes loopt inmiddels volop. We verwachten half juni het eerste nieuws naar buiten te kunnen brengen en het eerste biertje te kunnen laten proeven zelfs aan enkele testers, met de naam van het bier. De bedoeling was begin juni maar de levering van installatie duurt iets langer."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant