Afbeelding

Opinie | Oogenblik op de Raad van 2 mei jl.

Algemeen

Oogenblik op de Raad van 2 mei

Het CDA kwam met een motie waarin het College werd opgeroepen om bij de DBO's (Dorpsbelangenorganisaties) en andere verenigingen te onderzoeken wat zij nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Het is bekend dat er veel wordt gevraagd van vrijwilligers en organisaties in Oost Gelre.
Dat heeft veel voordelen als het gaat om betrokkenheid en invloed van inwoners bij het maken van plannen. Het heeft ook risico's. We moeten ervoor waken dat we mensen niet overvragen, er wordt immers al een groot beroep gedaan op onze inwoners, ook op het gebied van mantelzorg.
Volledig eens met de motie zou je denken. Echter: wij denken dat mensen en organisaties zelf prima in staat zijn problemen of voorstellen voor verbeteringen aanhangig te maken bij de gemeente. Wij willen toch allemaal dat plannen van onderop worden bedacht en mensen maximale invloed geven?
Is het niet een brevet van onvermogen om te veronderstellen dat mensen dit niet zelf kunnen? Als mensen in de knel komen tijdens deze overleggen of bij het opkomen voor hun belangen horen wij dit graag en zullen wij niet schromen het College hierop aan te spreken indien nodig.
Wij denken dat het College, met hierin een belangrijke rol voor CDA-Wethouder Hoenderboom prima overlegt met de dbo's, door nu deze motie te ondersteunen zouden wij impliciet stellen dat dit niet zo is.
En wat nu als uit deze rondgang blijkt dat we de knip moeten trekken voor plannen? Hoe denkt het CDA deze plannen te betalen? Is hier dekking voor? Goede plannen verdienen een investering maar we moeten voorkomen dat we aan mensen vragen met suggesties te komen en ze vervolgens te moeten teleurstellen omdat er geen geld voor is.
Het voorbeeld van de Sportboulevard ligt nog vers in ons geheugen; een mooi burgerinitiatief maar door als gemeente geen kaders mee te geven rijzen de kosten de pan uit en doen we niet aan verwachtingenmanagement.


Fractie OOG
Frits Schmidt
Jose Konings
Hans Bongers
Carolien Sonderen
Ronald Willering

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant