Blik vanaf het nieuwe traject. Foto Rob Stevens
Blik vanaf het nieuwe traject. Foto Rob Stevens

Grote belangstelling voor kijkje bij nieuwe N18

Algemeen

'Een onwennige invalshoek'

Door Rob Stevens

EIBERGEN - Steeds duidelijker wordt het traject van de nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede zichtbaar in het landschap. Afgelopen zaterdag konden belangstellenden een groot deel van het traject tussen de beginpunten Eibergen en Enschede per bus afleggen. Over de bouwweg, deels al over asfalt, deels over een puinweg. Langs het traject waren een aantal uitstaplocaties waar uitleg werd gegeven over de werkzaamheden.

In Eibergen, in het projectkantoor van Noaber18, was een tentoonstelling ingericht met maquettes en informatiepanelen over hoe de nieuwe N18 er straks uit zal zien. De interesse was groot. In Eibergen stonden ver voor tienen al rijen belangstellenden. Rijkswaterstaat en Naober 18 hadden acht grote bussen ingezet. Enkele honderden mensen hebben gebruik gemaakt van deze gelegenheid. Er waren 45 vrijwilligers ingezet om een en ander in goede banen te leiden.
Het is een vreemde gewaarwording om over het nieuwe traject te rijden. Het geeft nieuwe perspectieven op het landschap. Boeren, tot op heden altijd eenzaam werkzaam geweest op hun land, zien zich nu bekeken door voorbijrijdende buspassagiers en straks door automobilisten.
Er wordt deze maanden natuurlijk ongelofelijk veel grond verzet. Dat maakt het interessant voor archeologen. Bij de uitstapplaats ter hoogte van de Kattendamsweg in Haaksbergen was te zien wat er zoal in de bodem voor interessants is aangetroffen. In opdracht van Rijkswaterstaat zijn boringen verricht om te zien waar mogelijk archeologisch interessante vindplaatsen liggen. Dat resulteerde uiteindelijk in tien vindplaatsen rond Eibergen, Groenlo en Haaksbergen. In Eibergen zijn scherven van voorraad- en kookpotten aangetroffen en waterputten met voorwerpen. Verkleuringen in de bodem geven aan dat er in het beekdal van de Berkel tijdens de ijzertijd en middeleeuwen al erven hebben gelegen. Compleet met een schaapskooi en spieker, de voorlopers van hedendaagse silo's. In Groenlo zijn grafheuvels en een kanonskogel gevonden. De laatste was zaterdag te zien op het kantoor van Rijkswaterstaat. De archeologen hebben nog tot de vakantie de tijd voor hun zoektocht naar overblijfselen van streekhistorie. Alle vondsten gaan naar de provinciale depots en zijn dan beschikbaar voor tentoonstellingen.
Noaber18 bouwt in opdracht van Rijkswaterstaat een 27 kilometerlange, nieuwe N18 tussen Groenlo en Enschede. Deze nieuwe weg is onderdeel van de Nieuwe Twenteroute. De N18 tussen Varsseveld en Enschede wordt vernieuwd. De bouw van het traject kost al met al een slordige driehonderd miljoen euro. De nieuwe Twenteroute is waarschijnlijk in de tweede helft van 2018 klaar.
De kijkdag N18 viel samen met de landelijke 'Dag van de Bouw'. Zaterdag lieten leden van Bouwend Nederland, UNETO-VNI, de Aannemersfederatie, VN-constructeurs en NL-Ingenieurs in het hele land zien tot welke bouwkundige hoogstandjes zij in staat zijn.

Veel belangstelling voor de kijkdag bij de N18 tijdens de Dag van de Bouw. Foto: Rob Stevens
De potscherven. Foto: Rob Stevens

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant