Ralph de Jongh. Foto: PR
Ralph de Jongh. Foto: PR

Bluessensatie Ralph de Jong in Rockcafé Taste

Algemeen

GROENLO - De charismatische bluessensatie Ralph de Jong geeft op zaterdag 27 mei een concert bij Rockcafé Taste.

Ooit werd Ralph de Jongh ontdekt door bluesridder Harry Muskee en intussen hoort hij bij de grote bluesmuzikanten. Met twee Dutch Blues Awards en acht albums op zak, kan men niet meer om deze geweldenaar heen. Het Parool schrijft: 'Het is werkelijk een sensatie om deze charismatische blonde god aan het werk te zien. Als bezeten door B.B. King, Robert Johnson en een jonge Mick Jagger, speelt en zingt Ralph de Jongh de blues alsof hij ervoor geboren is: hartstochtelijk en met een groot gevoel voor drama.'

Ralph de Jongh is een sensatie in de hedendaagse Nederlandse muziekscene. Niet alleen om te horen, maar ook om te zien. Hij speelt geen muziek maar wordt muziek en het publiek is getuige van een niet aflatende, verbazingwekkende energie die uit al zijn poriën stroomt als hij optreedt. En die energie resulteert elke keer weer in een geweldig bluesfestijn. Eentje die wij Hollanders van de koude grond bijna niet meer kennen.

Ralph's muziek ontstijgt het gemiddelde Blues-verhaal en daarmee zit het met zowel de vorm als de inhoud helemaal goed met deze blues-muzikant. Ralph was al meerdere malen te zien in Dwdd en Vi. Hij is Harry Muskee's protegee. De blues stroomt koninklijk door de aderen van de in 1975 in Roosendaal geboren Ralph de Jongh. Als kind was Ralph een slechte slaper, wat hij deed was met een radiootje onder de dekens blues luisteren en hij zong mee tot de zangvogels het 's ochtends van hem overnamen. Op 15-jarige leeftijd kocht Ralph van zijn eerst verdiende geld zijn eerste gitaar. Na een aantal gitaarlessen gaf zijn gitaarleraar het op, Ralph was inmiddels beter geworden dan hij. 365 dagen per jaar hield de gitaar Ralph in zijn greep en hij werd daardoor één van de meest bijzondere en talentvolste bluesartiesten die Nederland rijk is.

In 2004 werd Ralph opgepikt door niemand minder dan Harry Muskee, die Ralphs talent erkende en werd geraakt door zijn muziek. Muskee nam Ralph mee op tournee als voorprogramma van zijn Cuby & The Blizzards, waarmee hij een grote groep trouwe fans vergaarde. Het concert van Ralph de Jong begint op zaterdag 27 mei om 22.00 uur, de entree bedraagt 10,- euro.

 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant