Timon Hendriks poseert met zijn Longa-kampioensshirt onder zijn eigen dekbed met zijn idool.
Timon Hendriks poseert met zijn Longa-kampioensshirt onder zijn eigen dekbed met zijn idool.

Hidde Jurjus kijkt met goed gevoel terug op overstap naar PSV

Algemeen

´Voor mij zelf is het een goed jaar geweest´

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Jonge voetballertjes staan in een lange rij om naar binnen te mogen bij Han ter Woerds Sport in Lichtenvoorde om maar met Hidde Jurjus op de foto te mogen en een handtekening van hem te scoren. De doelman die aan het begin van het voetbalseizoen een zekere basisplaats onder de lat bij De Graafschap inruilde voor een opleidingsplek bij PSV en uitkwam voor PSV 2, uitkomend in de Jupiler League, om van daaruit klaargestoomd te worden als opvolger van de - op dit moment nog onbetwist - eerste doelman Jeroen Zoet, keert deze zaterdag terug naar zijn geboorteplaats om aan het verzoek van Han ter Woerds tegemoet te komen.

"Ik kan het mooi combineren met de verjaardag van mijn neefje," vertelt de met door de warmte met rode konen gekleurde doelman die nogal onder de indruk is van de toeloop op de 'Meet and Greet' met hem. "Ik dacht; er komt misschien geen hond, maar zo druk had ik echt niet verwacht," lacht hij. Hidde ondergaat het gelaten en heeft uitgebreid de aandacht voor de jonge voetballertjes. Ook poseert hij gewillig en geduldig. Het is duidelijk; Hidde is Lichtenvoorde niet vergeten en Lichtenvoorde hem ook niet. Hidde is duidelijk blij met de ontmoeting in de plaats waar hij opgroeide. Ook oude bekenden komen even snel gedag zeggen.

Goed jaar geweest
Hij is duidelijk in zijn element en zegt het dan ook uitstekend naar zijn zin te hebben in de lichtstad. "Voor mij zelf wist ik wat mijn rol werd bij PSV. Ik werd gehaald om achter Remco Pasveer en Jeroen Zoet te zitten. Dat is uiteindelijk ook mijn rol geweest. Ik heb alle trainingen bij het eerste getraind. Dat we als team geen kampioen geworden zijn, is jammer. Waar dat dan allemaal aan ligt, dat is lastig. Voor mij zelf is het een goed jaar geweest. Ik ben het gehele jaar fit geweest. Dat is belangrijk want de overgang is best wel groot. Een groot niveauverschil, maar ik heb het ontzettend naar mijn zin. Ik ben daar gaan wonen, mijn vriendin heeft daar een baan gevonden en is er ook komen wonen. We wonen samen en dat gaat heel erg goed. Dan ervaar je het al gauw niet meer als zo'n hele grote stap," kijkt Hidde terug op zijn overgang. "Het trainen is natuurlijk wel andere koek als je met allemaal jongens samen traint op Champions League-niveau, maar dat is wel heel mooi."

Ontwikkeling
Speelt PSV 2 mee in de top van de Jupiler League, toch speelt men in feite mee om des keizers baard, aangezien tweede uitgaven van eredivisieclubs niet meestrijden om de prijzen. "In PSV 2 speel je mee voor je eigen ontwikkeling. Dat weet je van te voren en daar stel je je op in, maar natuurlijk is het anders dan dat je met je team ergens voor speelt. Toch hebben we voor ons gevoel wel ergens voor gespeeld. Je wilt toch proberen zo hoog mogelijk te eindigen." Als keeper van PSV 2 diende hij ook twee keer tegen zijn oude club De Graafschap aan te treden. Hij ervoer het als zeer bijzonder. "In Doetinchem hoorde ik gemengde geluiden toen we met 2-0 achter kwamen. Er waren er een aantal die 'Hidde bedankt' begonnen te zingen. Het was wel heel grappig dat daar door andere supporters dan weer op gereageerd werd. Toch doet het me veel daar te komen. Ook voor mijn familie die kwam. Erg leuk om daar terug te zijn." Met enkele spelers onderhoudt hij nog steeds een goed contact. "Met bestuurders niet. Daar heb je een heel andere relatie mee. Met de jongens uit het team heb ik gewoon een heel goed contact. Onlangs was speler Lion Kaak, die weg moet bij De Graafschap, nog bij me in Eindhoven met zijn vriendin. Erg leuk."

Toekomst
Hoe zijn naseizoen eruit ziet is nog niet geheel duidelijk. "Misschien dat we nog op een buitenlandtrip gaan en daar dan een oefenwedstrijd spelen, dat weet ik nog niet. Anders blijven we hier en trainen we door tot 27 mei." Ondanks dat Hidde onder contract staat bij PSV weet hij nog niet zeker welke clubkleuren hij aankomend seizoen verdedigt. Wordt het opnieuw een nieuw seizoen op het tweede plan in de Jupiler League, neemt hij de plek in van Jeroen Zoet als deze mocht vertrekken, of wordt hij mogelijk verhuurd aan een Eredivisieclub om op het hoogste niveau ervaring op te doen? "Na afloop van het seizoen heb ik een gesprek met Marcel Brandts en de trainer. Dan gaan we zitten en kijken wat nu het beste is. Misschien dat de stap naar het eerste team nog een te grote is, dat weet ik niet, maar verhuren is dan ook een optie. Daar sta ik zeker voor open, want ik wil toch het liefst zo hoog mogelijk spelen natuurlijk, maar ik heb nog niets gehoord. Daar gaan we samen naar kijken. Misschien zeggen zij wel dat ze voor mij bij PSV een goed plan hebben om mee aan de slag te gaan en dat ik moet blijven. Ik zie het allemaal wel."

Jong Oranje
Aan het hoofdstuk Jong Oranje kwam plotsklaps een einde in het afgelopen seizoen. "Dat is voorbij. Daar mag ik niet meer in spelen," legt hij uit. "Deze zomer is het EK in Polen. Daar zijn wij niet voor gekwalificeerd en dan selecteren ze dus door met een andere lichting. Als we dat wel hadden gehaald, dan hadden we daar ook gewoon met die groep door getraind en er naartoe gegaan. Erg jammer."

RKZVC
Ondanks dat Hidde vertrok uit de Achterhoek, volgt hij het voetbal er nog wel steeds. Met meer dan gemiddelde belangstelling volgde hij de ontwikkelingen van RKZVC, dat een huzarenstukje uithaalde door voor het tweede achtereenvolgende seizoen te promoveren, en dus aankomend seizoen in dezelfde 1e Klasse als Longa '30 uitkomt. Broer Sven maakt deel uit van het succesteam. "De kampioenswedstrijd, daar was ik bij. Dat vind ik echt mooi. Vorig jaar ging ik nog wel eens een wedstrijd kijken als ik met De Graafschap op vrijdag had gespeeld, en dan na afloop met de jongens mee naar de kantine. Ik ken veel van die jongens. Die hebben een heel goed elftal. Niemand had ooit verwacht dat Zieuwent naar het niveau van Longa zou gaan. Ik vind het ook geweldig voor mijn broer die daar nu al een jaar of zeven speelt. Hij was niet goed genoeg voor Longa 1, iets wat ie zelf ook vond, maar hij wou toch liever op zondagmiddag spelen. Toen is ie gevraagd en het daar gaan proberen. Ze doen het daar gewoon erg goed."

Zwarte Cross
Hidde brengt nog graag een bezoek aan de Achterhoek. "Ik heb wel echt het gevoel dat ik in Eindhoven woon, maar kom hier nog graag." Zwarte Cross is ook al jaren een vast uitje voor hem, al vreest hij dat het er dit jaar niet in zal zitten voor hem. "Ik had daar erg graag naar toe gegaan, maar ik was te laat met kaarten bestellen. Het is al uitverkocht. Ik had niet gedacht dat het al zo snel uitverkocht zou zijn op zaterdag en zondag. Ik hoop dat het nog goed komt."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant