Afbeelding

Sportluchtkastelen in Oost Gelre?

Algemeen

Sportluchtkastelen in
Oost Gelre?

Ik weet niet beste lezers of het woord in de Nederlandse taal bestaat, maar zijn wij in deze gemeente niet bezig met het bouwen van sportluchtkastelen? Daar waar ik het de komende week wil hebben over de gemeentelijke plannen met betrekking tot de binnensportvoorzieningen in Groenlo, staat deze bijdrage in het teken van de sportboulevard in Lichtenvoorde. Alleen al de aanduiding boulevard? Een avenue, bolwerk, verdedigingswerk of gewoon een brede straat of laan in een grote stad of langs een breed strand? Nee, het gaat hier om een door toedoen van de gemeente compleet uit zijn voegen gebarsten burgerinitiatief. Direct maar voor alle duidelijkheid, van mijn kant geen enkele kritische opmerking of kanttekening aan het adres van de initiatiefnemers oftewel indieners van het burgerinitiatief. Allemaal mensen met een echt verenigingshart, enthousiaste vrijwilligers, waar er en dat in iedere kern van onze gemeente nooit genoeg van zijn!

Dat ik de woorden 'door toedoen van de gemeente' gebruik, heeft te maken met de onlangs door de lokale overheid naar buiten gebrachte perspublicatie. De daarin verwoorde conclusie dat het uit het burgerinitiatief voortgekomen totaalplan financieel onhaalbaar is, had natuurlijk al getrokken kunnen worden alvorens er voor een extern onderzoek een 25 mille kostende opdracht werd verstrekt. Bij de presentatie van de voor een gemeente met nog geen 30 duizend inwoners veel te hoog gegrepen en daardoor onrealistische plannen, waren vanzelfsprekend euforistische, maar ook vele bedenkelijke, zorgwekkende geluiden te horen. Met name het feit dat een nieuw, ultra modern zwembad het hart moet gaan vormen van een dergelijke, circa 15 tot 20 miljoen euro vergende sportaccommodatie, heeft niet alleen in Lichtenvoorde zelf maar in geheel Oost Gelre afkeurende, zelfs vernietigende reacties tot gevolg. In diverse hoeken van deze gemeente gaan de kritische reacties zover, dat de voor deze misgreep verantwoordelijke personen nota bene als megalomaan (behept met grootheidswaanzin) worden aangemerkt. Waar of niet waar, feit is wel dat ook uw en mijn kapper op de hoek van de straat op de achterkant van zijn sigarendoos had kunnen berekenen dat de financiële consequenties van een dergelijke voorziening voor de gemeente Oost Gelre te hoog gegrepen, ingrijpend en daardoor bijzonder risicovol zijn.

De exploitatie van zwembaden staat in dit land onder hoge druk en dat zelfs in gemeenten die een hoger, veel hoger aantal inwoners tellen dan Oost Gelre. En dan te bedenken dat in het verlengde daarvan reeds jaren achtereen een landelijke discussie gaande is of de zorg voor een zwembad nog wel een kerntaak is van de gemeente. Zijn wij als Oost Gelre derhalve op dit terrein niet vooruitstrevend dankzij de medewerking van private ondernemer Marveld Recreatie in Groenlo, die naast de eigen gasten ook ten behoeve van Oost Gelre voor een uitstekend zwembad heeft gezorgd? Vanzelfsprekend gun ik ook Lichtenvoorde een goed geoutilleerd zwembad, maar gaan wij, met het daarvoor uittrekken van het tot een slordige 7 miljoen oplopend bedrag, ons gemeentelijk huishoudboekje niet totaal te buiten, om het nog maar niet te hebben over de jaarlijkse exploitatiekosten van een dergelijk bad?

De gemeenteraad wordt nu voorgesteld om akkoord te gaan met het geven van een opdracht voor een vervolgonderzoek. Pas nu (waarom niet eerder?) moet daarbij naast het financiële aspect op meerdere terreinen duidelijkheid komen. Zo wil men weten in hoeverre de uitwerking in de haalbaarheidsscan aansluit bij trends, ontwikkelingen en veranderende sport(behoefte) van de inwoners in de kern Lichtenvoorde, de gemeente Oost Gelre en in breder verband de regio. Verder dienen hierbij (ja nu pas!) ook ingrijpende ontwikkelingen als vergrijzing en krimp over een langere periode betrokken te worden.

Enerzijds ben ik erg benieuwd naar de reacties van de gemeenteraad, die hierover in de maand september haar zegje gaat doen. Maar anderzijds denk ik, zijnde dan op een moment dat het nog maar 6 maanden is te gaan tot de gemeenteraadsverkiezingen, de inhoud van het uiteindelijke besluit te kennen!

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant