Bijzondere, kleurrijke voertuigen brengen nog meer kleur. Foto: Eric Klop
Bijzondere, kleurrijke voertuigen brengen nog meer kleur. Foto: Eric Klop

United Colour Race geeft kleur aan het leven

Algemeen

Iedereen is gelijk

LICHTENVOORDE - Tijdens de 21ste editie van de Zwarte Cross gaf boegbeeld Tante Rikie weer eens een statement af. De activiteiten op de crossbaan werden op vrijdag afgesloten met een zogenoemde 'United Colour Race'. "Ter vereniging van alle geloofsovertuigingen, kleuren, seksuele voorkeuren en huisdieren, want iedereen is gelijk", aldus de sympathieke moeder aller feestgangers.

Door Eric Klop

Tante Rikie heeft zich laten inspireren door vanuit de Hindoe-cultuur geïnitieerde feestelijkheden, die onder de noemers 'Holi' de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid en van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid symboliseren. De Achterhoekse primeur vindt iets later plaats dan gepland. Na afloop van de Specialklasse, waarin de originaliteit van het vehikel de boventoon voert, en pal na de laatste hoosbui van de dag. Die was voor menig toeschouwer geen pretje. Crosspubliek maalt niet om een druppel meer of minder, maar er zijn grenzen…

Enfin, de laatste gietregens zijn nog niet richting oosterburen geschoven, of er verschijnen andere wolken aan het firmament. Die geven echter alle kleuren van de regenboog aan het leven, hoewel het af en toe goed kijken is. Ze worden, soms wat aarzelend, het zwerk ingespoten door al even kleurrijke bouwsels op wieltjes en bestaan uit confetti, rook, stoom, korreltjes, poeder en wat verder zoal een tijdje in de lucht blijft dwarrelen. En uiteindelijk neerdalen op de toeschouwers. Zonder aanzien des persoons, want iedereen is gelijk.

Op het podium praat een ceremoniemeester met een wanstaltige mat in de nek en gehuld in een heel verkeerd jasje de kleurrijke parade aan elkaar. Hoe fouter hoe beter, zogezegd. Tevens houdt hij het doornatte publiek bij de les aan de hand van foute muziekjes. Helemaal geslaagd lijkt de zoveelste toevoeging aan het programma in de crossarena toch niet. Anderzijds is een stukje symboliek ook wat waard. Want is het toeval dat juist tijdens de passage van de spuitwagens het zonnetje doorbreekt? Het kwade is overwonnen. Weer heeft Tante Rikie een doel bereikt. Al is het maar voor eventjes.

Foto: Frank Vinkenvleugel
Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant