De bezoekers van de Playa Gasolina worden goed in de gaten gehouden. Foto: Frank Vinkenvleugel
De bezoekers van de Playa Gasolina worden goed in de gaten gehouden. Foto: Frank Vinkenvleugel

Rusten aan de Playa Gasolina

Algemeen

LICHTENVOORDE - Dit jaar trekt de Zwarte maar liefst 220.000 duizend bezoekers uit het hele land (en buitenland) naar de Achterhoek. Daarmee was het festival in Lichtenvoorde stijf uitverkocht. De organisatie bewijst al twintig jaar ontzettend creatief te zijn, zo ook dit jaar weer. Het terrein werd uitgebreid met extra hectares. Nog meer plezier en vertier. Onder meer Playa Gasolina is toegevoegd en in tegenstelling tot de rest van het terrein is dit juist de plek waar de festivalbezoekers zich even terugtrekken weg van de drukte.

Door Susanne ten Have

De Playa Gasolina, ook wel beschreven als 'de nirwana der badplaatsen' in het grote survivalboek van de Zwarte Cross, ligt ietwat verscholen tussen de rode muziekschuur 'The Bayou' en de 'Gospel Church'. De smalle strook tussen de twee genoemde muziekpodia leidt de festivalgangers naar een oase aan rust. Daar op het strand spetteren in de zwemplas een paar kinderen met het water. Een enkele bezoeker durft een duik te nemen in het toch wat frisse water. Een man drijft voorbij op een oranje luchtbed. Een andere fanatiekeling maakt van deze luchtbedden een buikschuifbaan. Dit alles gebeurt onder het toeziend oog van reddingsbrigadier Roy Bloemendal uit Apeldoorn. Als één van de vele vrijwilligers op het terrein is het zijn taak om de zwemmers in de gaten te houden. "Gelukkig is het rustig, mensen gaan even het water in om af te koelen. Het werk is vooral heerlijk als er niks gebeurt en de mensen het naar hun zin hebben. De sfeer en het lekkere weer maken het perfect", vertelt Bloemendal.

Gemoedelijk
Langs de kant staan strandhuisjes en eettentjes, in de sfeer zoals het ooit in de jaren vijftig eruit moest hebben gezien. Opvallend is dat hier geen muziek wordt gespeeld of gedraaid, in tegenstelling tot de andere locaties op het terrein. Alles straalt rust en plezier uit. Aan de waterkant zit het echtpaar Arnold (70) en Joke De Groot-Van As (67). Beiden dragen een pet met de opdruk 'Universitent'. Zij draagt opvallende zilveren ringen in haar oren en op haar shirt staat in rode letters Zwarte Cross. Hun blik is gericht op het water. "Het is een leuke plek hier, je kan hier even rustig zitten en je hebt meteen mooi wat te kijken", zegt Arnold de Groot. Zijn vrouw beaamt dat. "In vergelijking met de andere plekken op de Zwarte Cross is het hier heerlijk genieten van de rust", vertelt Joke de Groot. Het stel komt uit Dreumel, een dorp in het Land van Maas en Waal. Het is voor hen de derde keer dat zij op het festival zijn, legt Joke uit. Ze staan met hun camper op een camping in de buurt. "Het is hier heel gemoedelijk. Als je bijvoorbeeld op een bankje wil zitten en je vraagt of je erbij mag, dan schuiven de mensen voor je op. Ook de diversiteit onder de bezoekers spreekt mij aan. Of je jong, oud of bij wijze van hippie bent of uit de stad komt. Iedereen is hier welkom", legt de Groot uit. "Gisteren waren we 45 jaar getrouwd, dus dat vierden wij ook op de cross", glimlacht haar echtgenoot. Maar Playa Gasolina is niet alleen om te ontspannen. Voor de echte durfals is een kabel van 60 meter hoogte gespannen. Zo kan iedereen die dat durft over het water naar beneden tokkelen.

Lekker chillen op het strand van de Paya Gasolina. Foto: Frank Vinkenvleugel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant