Afbeelding
Foto: PR

Grolse wanten breien op lijst van immaterieel erfgoed

Algemeen

GROENLO - Maar liefst zes nieuwe immaterieel erfgoedelementen worden toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, en Grolse wanten breien is er één van.

De beoefenaars ervan hebben aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland laten zien dat ze hun erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst willen geven en hebben hiervoor zelf een 'erfgoedzorgplan' geschreven: een beleidsplan voor de borging van hun immaterieel erfgoed. De plannen zijn getoetst door een onafhankelijke commissie.
Immaterieel erfgoed Immaterieel erfgoed omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis en/of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een wezenlijk kenmerk is dat dit erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en van persoon op persoon. Immaterieel erfgoed is levend, dynamisch erfgoed dat - wanneer nodig - door elke generatie aan de tijd wordt aangepast.

Grolse wanten breien is een lokale traditie die teruggaat tot de 17e eeuw maar nog altijd springlevend is. In plaats van herders, breien nu ruim veertig vrouwen in Groenlo de wanten, mutsen en sjaals met specifiek patroon.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant