Oost Gelre van 8 naar 9 voetbalclubs?

Algemeen

Oost Gelre van 8 naar 9 voetbalclubs?

Beste lezers, een tijdje gelegen mocht ik als redactioneel medewerker van uw Elna en Groenlose Gids aanwezig zijn bij de ondertekening van een intentieverklaring met betrekking tot de toekomst van het basisonderwijs in de kleine kernen Harreveld, Lievelde, Mariënvelde, Vragender en Zieuwent. Een in de nieuwe gemeenschapsruimte van het gemeentehuis gehouden gemoedelijke bijeenkomst, die plaatsvond onder het genot van koffie met gebak en aansluitend een drankje. Om het belang van de betreffende intentieverklaring zo populair en vooral zo belangrijk mogelijk te verkopen en uit te dragen, was zelfs spraakwaterval Jan-Bart Wilschut, voorheen onder andere journalist van Vrij Nederland, HP/De Tijd en De Groene Amsterdammer, als gespreksleider ingehuurd.

Immers na de iets meer dan een jaar geleden gehouden, drukbezochte en zeer bewogen raadscommissievergadering in de Oude Calixtus in Groenlo, moest er een bepaalde handreiking komen richting al die verontruste ouders in de kleine kernen. Protesterende burgers, die massaal de aangekondigde sluiting-op-termijn van de basisscholen in de kerkdorpen willen voorkomen. Een vergadering in mei 2016, waarbij naast al die toehoorders ook nog eens tegelijkertijd negen insprekers hun ongenoegen kenbaar maakten over het voornemen om het aantal basisscholen als gevolg van de krimp fors terug te dringen.

Maar zijn al die (toekomstige) ouders van kinderen en andere belangenbehartigers met al de nu gecreëerde vormen van genoegdoening niet met een kluitje in het riet gestuurd? Wat is de inhoud van een officieel, door drie partijen ondertekende intentieverklaring nog waard, wanneer wij straks als gemeente, en dat gerekend tot 2030, zo'n slordige duizend kinderen minder tellen. Leuk om te horen dat alle aan de te ondertekenen verklaring voorafgaande gesprekken in een goede verstandhouding hebben plaatsgevonden, waarbij er veel begrip over en weer was voor elkaars standpunten en ideeën. Maar hoe nederig of zelfs naïef kun je zijn om dat soort aspecten te zien als een prima basis om niet alleen voor de korte, maar ook voor de lange termijn de basisscholen voor de kleine kernen te kunnen behouden?

Deze 'aan het lijntje houden-politiek' kwam bij mij andermaal naar boven toen ik pas geleden in een regionaal dagblad las dat de gemeente Oost Gelre er in het komende seizoen 2017-2018 een nieuwe voetbalclub bij krijgt. Daar waar ik al vaker heb geroepen, alsmede heb geschreven dat er na verloop van tijd in Oost Gelre nog maar vier amateurvoetbalclubs hun sportieve en tevens financiële hoofd boven water kunnen houden, komt er nu plotsklaps een club bij: HMC '17. Je hoeft geen doctorale studies te hebben gevolgd om te kunnen voorspellen dat straks Grol en Grolse Boys één voetbalvereniging gaan vormen, Erix en KSV hetzelfde gaan doen, Longa '30 gewoon zelfstandig blijft en er voor de driehoek RKZVC, KSH en Mariënveld, evenals de totstandkoming van één basisschool ten behoeve van Zieuwent, Harreveld en Mariënvelde, maar één oplossing overblijft en dat is het formeren van een fusieclub. Deze gemeentelijke halvering (van 8 naar 4 voetbalclubs) zal niet alleen doorgevoerd moeten worden vanwege de terugloop van het (jeugd)ledenaantal, maar ook om in de naaste toekomst optimaal geoutilleerde en gefaciliteerde sportparken binnen deze gemeente (en dat met name financieel gezien) te kunnen blijven handhaven.

Ik wens de nieuwe (jeugd)voetbalclub HMC '17 alle sportplezier en succes toe, maar mede door de overstap van tal van jeugdleden van RKZVC, dat om ongetwijfeld moverende redenen een samenwerking van zich afschudt, dient er zich nu wel een absoluut niet gewenste afbrokkeling aan, die te zijner tijd alleen maar (voetbal)verliezers tot gevolg heeft!

In dit verband is het des te opvallender en bovenal als bewonderenswaardig aan te merken, dat de afdelingen G-voetbal van Grol en Longa '30 het besluit hebben genomen om, en dat vooral in het belang van de eigen actieve leden, een samenwerkingsverband aan te gaan. Eerst het formeren van probleemstellingen, daarna doelstellingen en vervolgens een uitgewerkt projectplan leveren in dit geval een duidelijke win-win-situatie op!


Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant