Angelique Krüger in gesprek met Edmund Heutinck. Foto: PR
Angelique Krüger in gesprek met Edmund Heutinck. Foto: PR

Kulturhus genomineerd voor 'Dorpshuis van het Jaar'

Algemeen

BELTRUM - Afgelopen week werden zes beheerders van Dorpshuizen in Gelderland 'overvallen' met het nieuws dat hun dorpshuis genomineerd is voor de Gelderse verkiezing van 'Dorpshuis van het Jaar.' Zes dorpshuizen gaan met elkaar de strijd aan op Omroep Gelderland: BMV Mariënvelde, dorpshuis de Horst in Horssen, het Gildehuis in Lobith, dorpshuis Willem de Zwijger in Rheden, het hart Eefde en Kulturhus Beltrum. De jury heeft bij de selectie onder meer gekeken naar originaliteit, vernieuwing, diversiteit in activiteiten en gebruikers van het dorpshuis en enthousiasme. De zes finalisten zullen tijdens de wedstrijd gevolgd worden door Omroep Gelderland. In een reeks van in totaal acht afleveringen zal presentatrice Angelique Krüger de zes finalisten volgen in hun strijd om de titel. Op 24 oktober zal de eerste aflevering te zien zijn. Tijdens de laatste, op 12 december, zal gedeputeerde Bea Schouten de prijs, te weten 2500 euro en een groot feest voor het dorp, uitreiken aan de winnaar. Voor de niet-winnaars is er een bedrag van 750 euro.

Door Henri Walterbos

In Beltrum werd verheugd gereageerd op het nieuws. Het was beheerder Edmund Heutinck die het nieuws te horen kreeg van presentatrice Angelique Krüger van Omroep Gelderland, die met een cameraploeg naar Beltrum was gekomen. "Dat we genomineerd zijn is natuurlijk prachtig voor Beltrum en alles wat hier gebeurt. Als je uit 105 aanmeldingen voor in totaal 74 dorpshuizen wordt uitgekozen en je wordt één van de zes finalisten voor Dorpshuis van het jaar binnen de provincie Gelderland, ja dat betekent wel wat. Ben best wel trots ook eigenlijk," vertelt Heutinck vanaf zijn vakantieadres. "Het spandoek hing ineens aan de voordeur van het kulturhus. Even daarvoor was Angelique bij me aan de deur met de mededeling dat ze een verrassing bij zich had, en daar hing het spandoek met de nominatie. Ja dan komt er wel even emotie naar boven! De opnames zelf heb ik nog niet gezien. Dat zal straks waarschijnlijk met de eerste aflevering wel voorbij komen. Natuurlijk hoop je op een nominatie maar je hebt geen idee natuurlijk wat er leeft en speelt binnen andere dorpshuizen, maar we zitten bij de laatste zes en dat is een stimulans om door te gaan op de huidige weg en we gaan nu de volgende ronde in met de andere finalisten. Het is een prachtige waardering voor alle mensen die hier een steentje aan hebben bijgedragen, waaronder de vele vrijwilligers op allerlei gebied. Zowel bestuurlijk als in de dagelijkse uitvoering. Een kulturhus is hoe dan ook mensenwerk. Zo heb ik het ook in een eerste reactie benoemd bij Angelique."

Aanmelding
De aanmelding verliep schriftelijk waar bij vragen beantwoord dienden te worden als 'Wat is jullie toekomstdroom voor het dorpshuis?', 'Wie/wat mogen we echt niet missen als we op bezoek zouden komen bij het dorpshuis, en waarom?,' 'Wat is jullie grootste uitdaging als dorpshuis en hoe lossen jullie dat op?' De verkiezing wordt georganiseerd door de Leefbaarheidsalliantie samen met Omroep Gelderland. De Leefbaarheidsalliantie is wellicht nog niet zo bekend, het is een samenwerking tussen vier organisaties: DKK Gelderland, Plattelandsjongeren Gelderland, Spectrum en Zorgbelang Gelderland.


dorpshuisvanhetjaar.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant