Raymond Bleumink, Leo te Woerd, Henk Klein Gunnewiek en Miena ter Bogt- te Vruchte rondom het fleurige melkrek. Foto: Henri Walterbos
Raymond Bleumink, Leo te Woerd, Henk Klein Gunnewiek en Miena ter Bogt- te Vruchte rondom het fleurige melkrek. Foto: Henri Walterbos

Dahlia's fleuren kerkgang op

Algemeen

'Het is dat het voor de kerk is, anders had ik het niet gedaan'

Door Henri Walterbos

BELTRUM - "Ik bun nog nooit veuran in de karke ewest. Da's miene eerste kere." Mina te Bogt - te Fruchte, oftewel Miena Menkhorst, 91 jaar, als ze met koster Henk Klein Gunnewiek en 'hulpkoster' Leo te Woerd mee naar voren is gelopen om aldaar de bloeiende dahlia's te zien die op twee plekken voor in de kerk een plekje hebben gekregen en zo het Beltrumse Godshuis opfleuren. Even daarvoor poseert ze gewillig voor een melkrek uit het jaar 1948, bij de ingang van de kerk, met daarop enkele melkbussen, fraai opgemaakt met dahlia's. Het betreft haar eigen melkrek dat hier in gebruik is.

'Weggooien is zonde'
Het idee is afkomstig van Leo te Woerd. "Ik zit al jaren in de wagenbouwgroep van de Dorpstraat. We zeggen ieder jaar weer tegen elkaar dat het zo zonde is dat al de bloemen in deze periode afgetopt dienen te worden en dan weggegooid worden omdat we nergens hoeven te leveren. En onze kermis met corso is pas in september. Ik bedacht toen dat het misschien wel leuk zou zijn iets van bloemstukken voor de kerk te creëren. Ik heb toen aan de bloemencommissie gevraagd of alle wagenbouwgroepen mee zouden willen werken. Alle groepen hebben namelijk een eigen bloemenveld." Door alle groepen werd het idee omarmd en is het eerste 'bloemstuk' opgeleverd, aan de hand van een idee van Harry Geverinck die een door dahlia's opgefleurd melkrek wilde plaatsen, bij de ingang van de kerk. Het melkrek werd gevonden bij 'Menkhorst' en mocht hiervoor gebruikt worden. "Het melkrek werd gebruikt om melkbussen op te zetten als ze van de fabriek kwamen," vertelt Miena. "Het staat er als aandenken aan die tijd. Het rek staat ergens in een hoek op het erf. Heel veel mensen hebben al aangegeven het melkrek graag te willen hebben," lacht ze. "maar ik doe hem niet weg. Het is dat het voor de kerk is, anders had ik het niet gedaan. Het is een hartstikke mooi idee en het is heel mooi geworden." Of ze het melkrek weg geeft of slechts uitleent aan de kerk, daar is ze nog niet over uit. "Doar mot ik nog oaver prakkezeren."

46.000 knollen
Voorzitter van de Bloemencommissie Raymond Bleumink is eveneens enthousiast, over zowel het idee als de uitvoering. "Leo vroeg me dat tijdens de jaarvergadering van het Stichting Volksfeest Beltrum. Toen hebben wij dat aan de groepen voorgesteld. Iedereen was voor. De eerste levering van de bloemen is pas midden augustus. Eerst Varsseveld, vervolgens Sint Jansklooster en dan nog Grolle. Alle bloemen die er nu aankomen worden toch alleen maar weggegooid. We hebben hier 46.000 knollen staan, met gemiddeld acht bloemen in de week aan zo'n knol. En dan heb je het nog maar over kleine aantallen die we hier voor het melkrek nodig hebben. Iedere bloem die je er nu haalt, komt een nieuwe voor weer. Ze moeten er gewoon uit. Anders gaan de bloemen dood en komen daar geen nieuwe voor terug."

Verzorging
Ook koster Henk klein Gunnewiek is in zijn nopjes met het idee. "Geweldig," begint hij lovend. "Toen Leo met het idee kwam hebben we het aan de locatieraad voorgesteld. Ook zij waren direct enthousiast. Het ziet er prachtig uit. Ook complimenten aan de bloemversiergroep van de kerk. Het past hier geweldig. We zijn er erg blij mee." De versiergroep van de kerk zal de verzorging van de bloemen op zich nemen, te Woerd de levering ervan. "De bloemstukken gaan een week mee ongeveer. Daarna worden ze vervangen. We hebben elf groepen, dus dan kunnen we al elf weken vooruit. Dan zijn we er al bijna." Te Woerd bedacht het idee niet alleen om de kerk op te fleuren maar ook om de bloem zelf. "Het is ook uit respect naar de dahlia toe. Daar is Beltrum groot mee geworden. Iedere keer als er 25.000 weg gegooid moeten worden denk 'potverdorie.' Dat hebben die bloemen niet verdiend. Misschien zijn er wel mensen die nog meer ideeën hebben om de dahlia's op meer plekken zichtbaar te laten zijn, maar dit is al een mooi begin." Als het gezelschap uit elkaar gaat en er een afscheidsgroet uitgesproken wordt laat Miena onbewust nog even horen dat ze enorm aan de Beltrumse kerk verknocht is. "D'r is nans zo'ne mooie karke as in Beltrum. Kiek moar rond, maar Beltrum is echt d'n mooisten."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant