Afbeelding

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen

Stelling van de Torenwachter: met Grols onderwies köj in de hele waeld terechte

Beste toeristen, ik zie tot mijn vreugde dat jullie nog steeds met enthousiasme en overtuiging op de Markt en andere opwindende plekken in dit stadje van plezier zitten. Zo ver mogelijk weg van school en werk en dat begrijp ik. Maar ik wil het toch even hebben over het onderwijs hier in Grolle. Net als overal, hoor ik jullie roepen. Helemaal niet, we nemen hier een meer dan buitengewone plaats in op het onderwijsveld. Als hier de rapporten zijn uitgereikt of de examens zijn geweest dan is het hier een en al vlag. Met vlag en wimpel, zo is het maar net. Vroeger was het zo dat je heel, heel mondjesmaat een wat gedisproportioneerde boekentas aan een vage vlag zag hangen, maar dat was dan van iemand die zo lang over zijn studie had gedaan dat zowel de boekentas als de vlag uit de mode was geraakt. De meeste familieleden van de geslaagde brachten hun dagen dan al in het bejaardencentrum door. Maar nu viel er dan toch eindelijk iets te vieren! Als je nu alleen nog maar de basisschool hebt doorlopen word je al in een open caleche als een held door de stad gereden en barsten opa's en oma's spontaan in een hartstochtelijk janken uit, want zover zijn ze zelf in het onderwijs nooit voortgeschreden. De jonge mensen van de middelbare school houden een bal met alle toeters en bellen en daar wringen de familieleden zich in alle bochten om de zo mogelijk geslaagden al vast op het schermpje te krijgen en dat dan bijna achteloos aan ieder te laten zien. "Oh ja, zeg, we waren het bijna vergeten: kleinzoon Tim is geslaagd! Dat hadden we wel verwacht want we kennen niet anders in de familie." Pochebuuls, pure pochebuuls.

Er is hier een tijd geweest dat we nog geen middelbare school hadden, vwo, atheneum, lyceum, gymnasium enzovoort. Maar dat is lang geleden al goed opgelost, zoals zo veel dingen hier. En we hebben hier beroepsopleidingen in alle soorten en maten. Niet te krap! Van meer dan de helft van die opleidingen weet ik niet zelf eens waar het over gaat. Dus dat is allemaal toppie, maar nu gaan jullie roepen: jullie hebben niet eens een hbo-opleiding of universiteit! Maar we hebben wel diversiteit. Met zo'n vwo of beroepsopleiding die je hier kunt volgen ligt de hele wereld voor je open.

'Met Grols onderwies köj in de hele waeld terechte', dat is het motto. Kom daar ergens anders in zo'n klein plaatsje maar eens om! Prachtig toch? Zowel theoretisch als praktisch, want je moet niet alleen weten dat een fietsband rond is en waarom, je moet hem ook kunnen plakken. Anders heb je niks aan een band, al is-ie nog zo mooi rond. We hebben hier best veel bollebozen hoor, slimmeriken pur sang. Vroeger dachten we dat die alleen uit Lichtenvoorde kwamen, maar die bollebozen bleken alleen in augustus en september te floreren (dahlia's). Al snel na september waren ze uitgebloeid. Maar nu gaat dat goed; ooit, lang geleden, toen hier de HBS kwam streken er tal van doctorandussen in het stadje neer. Doctorandus Jansen, wij kenden die voornaam toen nog niet. Hier had niemand die. Nu is het zo gewoon geworden dat ze het weglaten. Nu is het in om te zeggen: universitaire studie maar niet afgemaakt, niet voltooid, opgeschort. Maar elke Grollenaar kan dat gaan doen; wij hebben er de opleidingen voor. We doen wel gek, maar we zijn het niet. Volgende week over ons roemruchte verleden.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant