Tien van de elf bestuursleden van de volksfeestvereniging Voor-Beltrum met Joop Haarlink (25 jaar lid) op de voorgrond. Foto: Theo Huijskes
Tien van de elf bestuursleden van de volksfeestvereniging Voor-Beltrum met Joop Haarlink (25 jaar lid) op de voorgrond. Foto: Theo Huijskes

Vier dagen kermis in Voor-Beltrum

Algemeen

'De gehele kermis is hier één hoogtepunt!'

Door Theo Huijskes

VOOR-BELTRUM - De gemoedelijkheid straalt er van alle kanten vanaf en de sfeer ademt een en al gemoedelijkheid uit. De koffie is bruin en de appeltaart met slagroom staat klaar om genuttigd te worden. We zijn te gast op erve Edwin Ikink aan de Grolseweg, alwaar het bestuur van de Volksfeestvereniging Voor-Beltrum een vergadering heeft belegd om de laatste voorbereidingen te treffen voor de 71ste editie van de jaarlijkse kermis, die plaatsvindt van zaterdag 5 tot en met dinsdag 8 augustus. Een feest van en voor het volk oftewel van en voor de gehele Voor-Beltrumse gemeenschap en dat van zeer jong tot heel oud.

Dat er van de elf bestuursleden maar liefst tien aanwezig zijn, zegt genoeg over de onderlinge, tevens plichtsgetrouwe band, het verantwoordelijkheidsbesef en de cultuur binnen het bestuur. Voorzitter Iwan Wolterink geeft aan dat bij een jaarlijkse festiviteit als de kermis de gemoedelijkheid voorop moet staan. "Wij vormen samen weliswaar een relatief kleine gemeenschap, maar dragen dit feest wel met ons allen. Een samenkomst waarbij de gezelligheid de boventoon voert. Dat wij daarin met elkaar ieder jaar weer weten te slagen, heeft ook als oorzaak dat vrijwilligers nog steeds in de rij staan om het feest voor de gehele gemeenschap te doen slagen. De kermis van Voor-Beltrum, die reeds sedert mensenheugenis wordt gehouden op het terrein van Café Halfweg, staat bol van feestelijke en sportieve activiteiten, waarbij het groepsverband centraal staat."

Een zilveren bestuursjubileum
Bestuurslid Joop Haarlink (62) knikt instemmend. Hij kan het immers weten, want hij maakt reeds 25 jaar deel uit van het bestuur en zal na het komende kermisfestijn zijn zetel beschikbaar stellen aan jong en vers bloed. Wat is altijd zijn belangrijkste drijfveer geweest? "Eigenlijk maar één ding en dat is de altijd aanwezige gezelligheid. In feite is hier, zeker tijdens de kermisdagen, iedereen gelijk. Dat heeft tot gevolg dat er onderling een hechte band ontstaat, die er voor zorgt dat iedereen er ieder jaar weer bij wil zijn. Vergeet niet dat er zo'n 375 gezinnen lid zijn van deze volksfeestvereniging. Over saamhorigheid en binding gesproken." De overige bestuursleden kunnen Joops woorden onderschrijven. "Met elkaar zorgen wij ervoor dat iedereen van jong tot oud aan zijn of haar trekken komt. Neem de zaterdagavond, waar in dit geval de ouderen en dat zelfs in de leeftijd tussen 80 en 90 jaar naar uitkijken. Zij die vanwege fysieke of andere lichamelijke belemmeringen niet zelf kunnen komen, worden gehaald en weer thuisgebracht."

Uitbreiding op kermisdinsdag
De kermis in Voor-Beltrum, die reeds op de zaterdag van start gaat met een woorddienst en aansluitend een gezellig en muzikaal vervolg, duurt dus tot en met dinsdagavond. Hoe laat het festijn op die avond wordt afgesloten, is vooralsnog de vraag. Dit heeft te maken met het besluit van het bestuur om de deuren niet meer te sluiten tussen 17.00 uur en 21:00 uur, maar om het feest nog enkele uurtjes voort te zetten na het middagprogramma. "Tijdens de gehouden jaarvergadering is een en ander uitvoerig aan de orde geweest en is besloten om met name de jeugd tegemoet te komen door dit jaar bij wijze van proef het feest pas later op de avond af te sluiten", vertelt voorzitter Iwan Wolterink. "Dit betekent dat de 's middags bekend geworden koningsparen op het kermisterrein blijven en in café Halfweg een hapje gaan eten om vervolgens bij het avondfeest voorop te gaan in de polonaise", verduidelijk pr-bestuurslid Frederike Piepers. "Dit betekent dat na het optreden van de band Curls on Fire de dj's 'Beck und Bauer' deze keer gaan zorgen voor een passend slotakkoord."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant