Afbeelding

De Torenwachter legt uit hoe de Grolse Wanten zijn ontstaan

Algemeen

Beste toeristen, het blijft maar gezellig in deze stad die bol staat van de historie. Of niet dan? Alles is hier historie, het verleden maakt onze toekomst groot, zo is het. Jullie hebben pas gelezen over de Grolse Wanten, dat die op de lijst van immaterieel erfgoed zijn geplaatst. Terecht, volkomen terecht. En jullie hebben misschien ook gelezen dat ze niet precies weten hoe die Grolse Wanten (ik schrijf beide woorden consequent met een hoofdletter om het grote belang daarvan aan te geven) zijn ontstaan, de precieze herkomst ervan. Ja, de leden van de Sociëteit Grolse Wanten, die jongens die weten dat wel. Maar dat hoeft niet iedereen te weten. Maar omdat jullie nu zo lekker lang hier blijven, maak ik voor jullie een uitzondering.

Kijk, Grolse Wanten dat komt van de uitdrukking: 'you want it?'. En waarom riepen ze dat dan, willen jullie weten. Rustig, rustig, het komt er allemaal aan! De Staatsen hebben hier in de Tachtigjarige Oorlog veel om Groenlo gevochten. De veste Grol was een begerenswaardig object, wat weer wat anders is dan een lustobject. Maar goed, er werd veel gevochten, elke keer weer een ander leger van huurlingen die in de moerassige streken rond de stad zaten te verkleumen van de kou. Want eigenlijk werd er niet veel daadwerkelijk gevochten, een aantal maanden maar in die tachtig jaar. Maar al die huurlingen die lagen daar maar pijn te lijden, het koud te hebben en tevens ook nog last van reuma en andere mankementen als stijve spieren, onwillige handen en in de verre omtrek geen apotheek te bekennen, laat staan een verwijsbrief van een medicijnman.

En dan kwamen 's avonds de Grollenaren vanuit de stad stiekem over de brug. Daaruit is later het nu zo populaire bridgen ontstaan, maar daar gaat het nu niet om. Stiekem over de brug en dan naar de huurlingen die daar lagen te wachten en te rillen van de kou en pijn te lijden aan handen en voeten. Grollenaren zijn handelaren, ze zagen dat het niet goed ging met die soldaten. Die konden nauwelijks de musketten hanteren, laat staan die verrekte kanonnen. Toen hebben ze die handschoenen gebreid en dan riepen ze: You want it? En dat wilden die huurlingen wel! Yes, zeiden die dan. Kijk, er waren veel Engelse huurlingen (Engelse Schans!) en de Grollenaren konden toch met hen communiceren. Wat een voorsprong alleen al op het gebied van talenkennis. Toen al. Asjeblieft dank je wel. Zo is de uitdrukking 'Grolse Wanten' ontstaan. En dan vragen ze ook altijd nog of het patroon doet denken aan de vestingstad. Och, beste vakantiegangers, ze hadden toch wel wat anders te doen. Ze maakten sterren en strepen net zo lang tot de Grolse Want af was. En die rode draad dan, gaan jullie roepen. Die rode draad loopt als een rode draad door het leven. Als er kanonskogels of vuurbollen In de stad neerdaalden dan moesten die vrouwen wat. 'Van Wanten weten', precies, overleven in welke vorm dan ook. Verkopen die Wanten. En ook weer niet teveel want dan hadden die huurlingen geen last van de handen en schoten ze in het wilde weg. En een stevige prijs hanteren onder het motto: 'I Want have money!'

Willen jullie ook Grolse Wanten? Ik denk bij de VVV en zo. Nu kopen en niet wachten tot de winter, want anders worden jullie net als die kleumende huurlingen van vroeger. Volgende week gaat het over heel iets anders, namelijk over het karakter van de Grollenaren. Dat wordt een opzienbarend verhaal.


Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant