Van alles gebeurt er op het Vertelfestival, op verschillende locaties. Foto: PR
Van alles gebeurt er op het Vertelfestival, op verschillende locaties. Foto: PR

Vertelfestival beleeft zestiende editie

Algemeen

'Best bewaarde geheim van Zieuwent'

Door Annekée Cuppers

ZIEUWENT - 'Beestachtig' is thema van het Zieuwentse Vertelfestival dat op zondag 3 september aanstaande zal plaatsvinden. Dit gratis toegankelijke festival met een keur aan culturele optredens voor basisschoolleerlingen beleeft inmiddels haar zestiende editie. Heeft u er nog nooit van gehoord? Dat kan, het is een van de best bewaarde geheimen van Zieuwent.

Kinderen laten genieten
Riekske Engelen van de organisatie wil het wel even uitleggen. "In het verleden maakten we alleen op de plaatselijke basisschool ons evenement bekend en bezochten gemiddeld zo'n 150 kinderen het festival. Met het teruglopende kinderaantal hebben we nu ruimte om ook kinderen en hun (groot)ouders uit de rest van Oost Gelre van de voorstellingen te laten genieten."

Geschiedenis
Het Vertelfestival komt uit de hoge hoed van Jos en Cecil Kolkman. Zij stuitten tijdens een vakantie in Limburg op het Maastrichter Vertelfestival. Onder de indruk van wat zij daar meemaken, besluiten zij terug in Zieuwent dit initiatief ook van de grond te trekken. Het is de aanleiding voor de oprichting van Stichting Fratsen (2002) waardoor activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en sport georganiseerd worden. Het Vertelfestival is de eerste loot aan de boom van Stichting Fratsen en is onder andere de bakermat van bekende theaterduo Peer Tof Theater.

Voorbereidingen in volle gang
Op een achttal verrassende locaties op loopafstand treden verschillende amateurs op met hun act. "Dat kan van alles zijn", zegt acteur Arjen Visser "Je kunt een toneelstukje opvoeren, een dansje instuderen, samen met de kinderen liedjes zingen, een spelletje doen. Iedere groep bedenkt zelf zijn act rondom het thema."

Liran Bokkers, studente Communicatie & Multimediadesign, doet voor het derde jaar mee. "Ik weet nog wel dat ik zelf vroeger als kind meeging en hoe leuk en spannend dat was. Je kwam op plekken die je wel kende, maar waar je nooit echt binnen kwam. Zo werd er eens een sketch opgevoerd bij reclamebureau Romeo Delta. Daar kwam ik iedere dag langs op weg naar school, maar toen mochten we echt daar naar binnen. Heel bijzonder vond ik dat."

Professioneel gekapt en geschminkt
De elfjarige debutanten, de Zieuwentse voorleeskampioen Dani Krabbenborg en zijn vriend Roel Aagten gaan samen voorlezen. Een beetje spannend vinden ze het wel maar ze denken dat het wel goed gaat komen. Ze weten al precies hoe ze geschminkt en gekapt willen worden. Een klus die het team van kapsalon He-ar al vanaf het prille begin geheel belangeloos op zich neemt. Riekske: "Fantastisch wat zij ieder jaar weer voor elkaar krijgen! Vincent Doppen en zijn team zijn de hele ochtend in de weer om alle acteurs en begeleiders professioneel te schminken en een passend kapsel aan te meten. Dat maakt het geheel ècht af!"

Het Vertelfestival vindt plaats op zondag 3 september om 13.00 uur op het sportveld bij gebouw De Waareise aan de Zegendijk te Zieuwent. Er zijn vier voorstellingen voor onderbouwers en vier voor bovenbouwers. De locaties zijn ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Na afloop is er nog een gezellige samenzijn met activiteiten voor de kinderen. De toegang is gratis.


www.stichtingfratsen.nl

Van alles gebeurt er op het Vertelfestival, op verschillende locaties. Foto: PR
Van alles gebeurt er op het Vertelfestival, op verschillende locaties. Foto: PR
Van alles gebeurt er op het Vertelfestival, op verschillende locaties. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant