Hans Oostendorp met zijn neefjes en nichtje, Max, Daniëlle,Sven, Twan en Rick, voor hun ontwerpen.
Hans Oostendorp met zijn neefjes en nichtje, Max, Daniëlle,Sven, Twan en Rick, voor hun ontwerpen.

Familie Oostendorp in de ban van Bloemenpanelen traditie

Algemeen

'Het bij elkaar zijn is het leukste'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Ze zitten samen op een rij. Vier broers en een zus, de drieling (14) Twan, Max en Daniëlle Oostendorp, en Rick (15) en Sven(10). Thuis bij 'ome Hans' Oostendorp, de plek waar 'de Dwergen' en 'de Mini-dwergen' werken aan hun bloemenpanelen. "Het is ontstaan vanuit onze carnavalsgroep De Dwergen waarmee we deelnemen aan de optocht. Dat gebeurde toen het bloemencorso ophield te bestaan, waar we altijd met de buurt de Oosteresch aan meededen. Toen zijn we opgesplitst in twee delen. Een deel van de buurt ging als de Oosteresch verder en wij met de Dwergen, en later de Mini-dwergen, de kinderen, erbij. Zij hebben sinds vijf jaar hun eigen paneel, nadat ze altijd al wel hielpen met kontjesknijpen," vertelt Hans over het ontstaan van de groep en de werkwijze.

Stopte de Oosteresch er enkele jaren geleden mee, de groep rondom ontwerper Hans Oostendorp kreeg nieuw elan door jonge aanwas. Alle vijf zijn ze eensgezind op de vraag of ze plezier beleven aan het bouwen en plakken van bloemenpanelen. Er wordt bijna synchroon geknikt en geglimlacht. "Van kleins af aan zijn we er al bij," begint Rick. "Het is gezellig bij elkaar. Het bij elkaar zijn is het leukste," vult Twan aan. "Het is ook leuk om prijsjes te winnen. Vorig jaar zijn we tweede geworden," vult Max lachend aan, stiekem al weer dromend van een prijs. Bij het bedenken van het onderwerp wordt de actualiteit in de gaten gehouden. "Zowel het grote paneel als ons paneel hebben hetzelfde onderwerp dit jaar; de panda's," vertelt Daniëlle. "Vorig jaar hebben we Pokemon gedaan. Dat was toen een hype." De vrijheid en inspraak van de jonge generatie is groot. "Het is helemaal ons paneel. We maken het helemaal zelf," vertelt Sven niet zonder trots.

De traditie van de Bloemenpanelen is inmiddels niet meer weg te denken in Groenlo, ooit ontstaan na het verdwijnen van het eigen Bloemencorso. "Het is een mooi begin van de kermis. Het werk is te overzien en je hebt niet veel ruimte nodig," vertelt Hans. "In overleg met de kinderen bedenken we onderwerpen en kijken we een beetje op internet rond. Ik teken het dan uit op de panelen en vrijdag en zaterdag gaan we de panelen beplakken. Dan heb je het over 10 tot 11.000 bloemen en dit jaar de toevoeging van bamboe." Wederom spreken ze eensgezind uit dat ze de traditie graag voort willen blijven zetten. "Wi-j hopt dat ze 't ne kere van ons oavernemt," lacht Hans. Twan vindt de bloemenpanelen zelfs zo leuk dat hij ook gaat helpen bij een corsogroep in Lichtenvoorde. "Lijkt me gewoon heel leuk. Dat doe ik samen met vrienden."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant