De kunstenaars Truus Betting-Nijland (links) en Loes Zweerink exposeren in Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes
De kunstenaars Truus Betting-Nijland (links) en Loes Zweerink exposeren in Stadsboerderij Grolle. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Schilder- en beeldhouwkunst in één harmonieus geheel

Algemeen

Expositie in Stadsboerderij Grolle

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het is woensdag 9 augustus. Buiten schijnt de zon en binnen in de Stadsboerderij Grolle aan de Notenboomstraat in Groenlo is het een gezellige boel. Op de benedenverdieping, ook wel de potstal genoemd, doen bezoekers zich te goed aan een kopje koffie of thee al dan niet in combinatie met een kontenklopper, de specialiteit van het huis. Op de bovenverdieping, waar de expositieruimte is ingericht, zijn schilderijen en beeldende kunst tentoongesteld, vervaardigd door twee regionale kunstenaressen, uit Dinxperlo en Varsseveld. 

'Imagine' van John Lennon
Truus Betting-Nijland uit Dinxperlo exposeert onder de titel 'Imagine', één van de grootste hits van John Lennon, een groot aantal van haar prachtige schilderijen. De vitrinekasten zijn gevuld met schitterende beeldende kunst van Loes Zweerink uit Varsseveld. Het is voor het eerst dat beide dames hebben gekozen voor een gezamenlijke expositie. Terwijl Truus al voor de zeventiende keer exposeert, met name in de Achterhoek, is het voor Loes de eerste maal dat zij met haar fraaie, uit speksteen vervaardigde beelden in de openbaarheid treedt. De mede daarom gespannen kunstenares laat het allemaal maar over zich heen komen. "Uit een vorm van hobby ben ik ooit begonnen met tekenen. Of de nu vervaardigde beeldende kunst in de genen zit, weet ik niet. Wel is het zo dat mijn opa altijd volop bezig was met kunstzinnige houtbewerking. En ik heb ook een tante die kunstenares is. Mijn eerste expositie hier ervaar ik als een enorme belevenis. We zien wel wat hier allemaal uit voortvloeit." Truus en Loes kennen elkaar omdat zij ooit buren van elkaar waren. Truus Betting-Nijland is het opgevallen dat vele bezoekers van de expositie de indruk hebben dat beide kunstvormen bij elkaar horen, in ieder geval op elkaar zijn afgestemd.

Kunst vanuit eigen inspiratie
De in Varsseveld geboren kunstenares is in 1985 begonnen met haar grote hobby: tekenen met potlood en krijt. "In eerste instantie ben ik via een goede kennis een groepscursus gaan volgen in Duitsland. Vervolgens cursussen in Nederland, waarbij het tekenen plaats ging maken voor schilderen. Hierbij volg ik helemaal mijn gevoel, hetgeen tot gevolg heeft dat ik tijdens het schilderen, voor het merendeel met olieverf en soms gecombineerd met acryl, diverse fases doorloop. Omdat ik dat heerlijk vind om te doen, laat ik het allemaal maar gewoon gebeuren. Uiteindelijk heb ik daarmee een goede keuze gemaakt. Dit mag alleen al worden afgeleid aan de vele succesvolle exposities, die ik inmiddels in zowel Nederland als Duitsland op mijn naam heb staan, zoals bijvoorbeeld in Doetinchem, Dinxperlo, 's-Heerenberg, Aalten, De Heurne, alsmede in Anholt, Borken en Rhede (Duitsland)."

Loes Zweerink, geboren in Dinxperlo, heeft thuis een aparte ruimte om haar hobby beeldhouwen, waarmee ze in 2014 is begonnen, te kunnen uitoefenen. Het feit dat zij de beelden ontwerpt vanuit haar eigen inspiratie, heeft inmiddels tot gevolg gehad dat zij in 2014 en 2015 heeft meegedaan aan De Gelderlander Kunstprijs in Doetinchem. Haar expositie in de Stadsboerderij Grolle heeft de titel 'Verbeelding'.

De nu al drukbezochte, gezamenlijke expositie is tot en met eind september in Groenlo te bewonderen. Op de woensdagmiddagen 16, 23 en 30 augustus zijn de beide kunstenaressen zelf in de Stadsboerderij Grolle aanwezig. De boerderij is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 uur tot 16.30 uur. De entree bedraagt 2 euro. Maar daarvoor krijgt iedere bezoeker tevens een kop koffie/thee of een glaasje fris. Bij de prijs inbegrepen is ook een rondleiding door het historische, monumentale pand aan de Notenboomstraat in hartje Groenlo.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant