Nostalgisch waterfietsen bij de Leemputten, een idylle.
Nostalgisch waterfietsen bij de Leemputten, een idylle.

De boer op deel 15: De Leemputten

Algemeen

Eindelijk een droge en warme dag in deze wisselvallige zomer. We stappen op de fiets en fietsen de 'Arfgoodroute'. Een hele bekende route die u ongetwijfeld al heel vaak hebt gefietst maar wij nog nooit. We zien op het boekje van de VVV dat de route 45 kilometer lang is, een beste uitdaging. De rit voert langs elf toeristische attracties en bezienswaardigheden die allemaal iets vertellen over het cultuur-historisch erfgoed (arfgood) van de Achterhoek.

Rustpunt
Gelukkig komt de route door Groenlo en kunnen we vlak bij huis starten. We volgen de bekende groene bordjes met 'Arfgoodroute Achterhoek'. Bordjes die we al heel vaak overal hebben gezien. De route is een rondje en je kunt dus overal beginnen. We fietsen richting Lievelde, dan naar Vragender, dan naar Meddo (knollen op!) en komen dan eindelijk bij het door ons gekozen rustpunt aan: Natuurpark de Leemputten. Vroeger al een geliefd familie-uitje en ik heb er zelfs nog ooit vakantiewerk gedaan; hamburgers en tosti's maken. Als we aan komen fietsen, lijkt er niets veranderd. Maar niets is minder waar.

In nieuwe handen
Sinds 1 januari hebben de Grolse Chantal Grothe en haar vriend Martijn Bomers (van Kraanswijk) het park overgenomen van de ouders van Martijn. Chantal vertelt over wat er allemaal al gebeurd is en welke plannen er nog uitgevoerd moeten worden: "De kans om dit over te nemen, hebben we met beide handen aangegrepen. Dit is zo'n mooie plek, het is echt een pareltje. We hebben nog heel veel wensen maar wat zeker blijft zijn de waterfietsen, die blijven onverminderd populair. We willen straks ook fluisterbootjes aanschaffen zodat er nog meer beleving op het water zelf mogelijk is. Het seizoen loopt nu van april tot oktober maar we willen dat eigenlijk verlengen. Het is hier in alle jaargetijden prachtig, daar willen we de mensen van laten genieten. We zijn dan ook van plan om in de toekomst ook overnachtingsmogelijkheden aan te bieden. Dat kan nu alleen nog in het bijbehorende huis aan het water maar daar gaan we straks zelf wonen."

Een idylle
Wij zitten op het terras en de kinderen spelen iets verderop bij de grote zandbult. Het is hier echt een idylle. We zouden hier de hele dag wel kunnen blijven zitten. "Dat is ook de bedoeling straks", legt Chantal uit. "Mensen moeten hier een hele dag door kunnen brengen. Stel je eens voor; 's avonds bij een vuur op het strandje, lekker genieten van een goed glas wijn samen met vrienden. Dat is wat we voor ogen hebben. En natuurlijk zijn ook groepen welkom, we hebben nu al regelmatig groepsactiviteiten, teambuildingsdagen en kinderfeestjes hier. We regelen dan alles voor de gasten, inclusief de catering." Tijd om met de kinderen de waterfietsen op te gaan. Onderweg zijn verschillende rebussen opgehangen dus Salomé en Fenneke bepalen de route. Het is hier nog net zo mooi als vroeger. We zien een zwanenkoppel met jongen én opeens, in een flits, de kleine ijsvogel. Fantastisch.

De Koeientuin
Het is warm en we besluiten, na een klein uurtje op het water, dat we nog even iets gaan drinken op het terras. Chantal brengt ons een heerlijk koud drankje en een ijsje voor de kinderen. Ze vertelt dat veel gasten hun bezoek aan De Leemputten combineren met een bezoek aan de beroemde Koeientuin, iets verderop. De familie Bomers van de Koeientuin laat de mensen graag zien hoe er gewerkt wordt op dit bijzondere bedrijf. De Koeientuin is een revolutionair integraal duurzaam concept voor de huisvesting van melkvee. De natuurlijke leefomgeving van de koe is zoveel mogelijk in het stalontwerp nagebootst. De Koeientuin is een stal die opgaat in het landschap en waar buiten naar binnen is gehaald en waar de koe haar natuurlijke gedrag zoveel mogelijk kan volgen. Ook is er op de boerderij een biogasinstallatie. Met deze biogasinstallatie wordt elektriciteit opgewekt voor ca 1.500 huishoudens. Interessant en een mooi uitstapje voor een volgende editie van De Boer op!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant