Rosalie van Druten hoopt op de komst van veel liefhebbers van bordspellen. Foto: Sander Damen
Rosalie van Druten hoopt op de komst van veel liefhebbers van bordspellen. Foto: Sander Damen

Nieuw: bordspellenvereniging WinSpel

Algemeen

WINTERSWIJK - Er is een vereniging. Er is een locatie. Er zijn bordspellen en er is enorm veel enthousiasme bij de initiatiefneemster Rosalie van Druten... Het enige wat nog moet gebeuren is van start gaan. Dát doet de nieuwe Winterswijkse bordspellenvereniging WinSpel op zondag 3 september in het gebouw van de Budovereniging in Huininkmaatpark.

Door Sander Damen

Rosalie van Druten is groot liefhebber van het spelen van bordspellen. In Doetinchem waar ze tot voor kort woonde, bezocht ze regelmatig de spellenmiddag van de Doetinchemse bordspellenvereniging SpelD. Toen ze in juli terugkeerde naar haar geboorteplaats Winterswijk miste ze een bordspellenvereniging.

Doetinchem
Daarin bleek ze niet alleen te staan. "Tijdens een evenement van spellenwinkel De Betovering in de Gruitpoort in Doetinchem sprak ik mensen uit Lichtenvoorde, Aalten en Groenlo", vertelt ze. "Ze gaven aan het jammer te vinden dat er geen bordspellenvereniging is de buurt was. Doetinchem was het dichtstbijzijnd. De mensen die ik sprak vonden dat te ver. Ik heb toen besloten een bordspellenvereniging voor Winterswijk én omgeving op te richten."
Daarbij kreeg ze hulp van SpelD en van haar vriend. "SpelD heeft me geholpen met praktische tips en bij het oprichten van Winspel", zegt ze. "Mijn vriend is tijdelijk penningmeester van de vereniging en dankzij zijn contacten bij het Budocentrum kunnen we eens in de twee weken in hun gebouw terecht voor onze spelletjesmiddagen."

Proberen
Van Druten denkt dat de vereniging langzaam moet groeien. "Iedereen mag een keer gratis meedoen," vertelt ze. "Veel mensen weten niet wat het precies inhoudt. Ik denk en hoop dat mensen gewoon een keer mee komen doen en dan misschien lid worden. Het is overigens niet alleen voor Winterswijkers, iedereen uit de omgeving is welkom."
Voor de kosten hoeven potentiële leden het niet te laten. WinSpel vraagt € 30,- voor een jaarabonnement en € 2,- voor een losse deelname. "Iedereen vanaf 15 jaar kan meedoen", legt Van Druten uit. "In Doetinchem zie je dat er heel veel verschillende mensen op afkomen. Stelletjes die samen spelen en stad en land afreizen om aan spelmiddagen mee te doen, maar ook pubers die het leuk vinden nieuwe spellen uit te proberen, mensen die niemand kennen die het leuk vinden bordspellen te spelen. Er komt van alles op af..."
Bij de vereniging zijn bekende bordspellen als Risk, Kolonisten van Catan en Carcassonne aanwezig, maar leden kunnen ook zelf een spel meenemen. "Dat maakt het zo leuk", vindt Van Druten. "Er komen elk jaar zo'n duizend nieuwe spellen uit. Die kan je nooit allemaal kopen. Tijdens een spelmiddag kan je zo'n onbekend spel spelen."

Gezellig
De spellenmiddag moet vooral ook gezellig zijn. Er zijn hapjes en drankjes die voor een schappelijke prijs aangeschaft kunnen worden. Met de opbrengst daarvan en die van de contributie wil Van Druten activiteiten bekostigen: "Het lijkt me leuk bijvoorbeeld met zijn allen naar de WK Colonisten van Catan te gaan, of naar een spelletjesbeurs of spellenoutlet."
Dat zijn toekomstwensen. Eerste doel is een aantal geslaagde middagen en het uitbreiding van het ledental. "We zijn nog maar net begonnen", vertelt Van Druten. "Op Facebook is al wat belangstelling, maar ik denk dat mensen eerst een keer mee komen doen voor ze lid worden."
De eerste mogelijkheid daartoe is dus zondag 3 september om 13 uur in het Budocentrum in Huininkmaatpark. Daarna is om de week een spellenmiddag. Op de website www.winspel.com is meer informatie te vinden voor spellenliefhebbers en potentiële bestuursleden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant