Grol en Grolse Boys verenigd op één groepsfoto. Foto: Gerard Houben
Grol en Grolse Boys verenigd op één groepsfoto. Foto: Gerard Houben

Grol wint stadsderby van Grolse Boys met 11-0

Algemeen

Doelpuntenfestival in het kader van de Grolse Kermis

Door Theo Huijskes

GROENLO - Het dagblad De Gelderlander kondigde in de afgelopen week de wedstrijd tussen Grolse Boys en Grol om het kampioenschap van Groenlo aan als een clash tijdens de Grolse Kermis. Echter van een botsende confrontatie was op het sportpark Het Wilgenpark geen sprake. In plaats daarvan kreeg het goed opgekomen publiek een walk-over voorgeschoteld, waarbij de formatie van Grol onder leiding van hoofdtrainer Sander Hoopman uit Winterswijk gedurende de gehele wedstrijd de regie in handen had. De grote overmacht bleef 90 minuten intact, dit ondanks het feit dat er in de rust aan Grolzijde negen spelers werden gewisseld.

Historie Grolse stadsderby
De wedstrijden tussen Grol en Grolse Boys om het kampioenschap van Groenlo worden sinds 1996 gespeeld. In de 22 tot op heden getelde jaargangen vond de ontmoeting zes keer niet plaats (2001, 2007, 2010, 2013, 2014 en 2015). De tot op heden zestien gespeelde wedstrijden werden allemaal door Grol gewonnen. Daarbij is het vele malen voorgekomen dat de opbrengst van de wedstrijd (een vrije gift bij binnenkomst) ten goede kwam van een plaatselijk goed doel. Zo ging in het eerste jaar (1996) de opbrengst naar Radio Vestingstad/ZSOM Groenlo. Afgelopen zaterdag ging de opbrengst naar de Stichting Prikkelz, een organisatie die zich bezighoudt met kunst, cultuur en avontuur voor de jeugd.

Hoogste score tot op heden
De 11-0 overwinning van dit jaar betekent de tot op heden behaalde hoogste score van Grol tegen zustervereniging Grolse Boys. Een score, waarbij het doel van De Boys werd verdedigd door drie verschillende keepers. Leuke bijkomstigheid is dat deze monsterzege werd geopend door de van Grolse Boys overgekomen talentvolle middenvelder Luc Berentsen. Hij kopte de bal binnen na een door Michel Kamphuis genomen hoekschop. Grol wist de 5-0 voorsprong bij rust verder binnen te halen door doelpunten van achtereenvolgens Mart Zieverink (2x), Michel Kamphuis en Rutger van Schijndel. Grol kwam in de tweede helft dus met negen nieuwe spelers binnen de lijnen. Mede dankzij deze wissels scoorde Grol in de tweede helft nog zes keer en dat via Mathijs Warnar (3x), Jordi Oonk (2x) en een eigen doelpunt van Grolse Boys na een hoekschop van Eduardo de Sousa Cavalcante.

Jubilea Grol en Grolse Boys
Eduardo de Sousa Cavalcante en Luc Berentsen, beide van Grolse Boys naar Grol verkaste spelers, waren na afloop zeer content met hun optreden tot nog toe bij Grol. "De eerste prijs is binnen. Ik voel mij al helemaal thuis bij Grol. Kijk met name met een goed gevoel terug op de eerste trainingen", aldus Luc. Euardo, in een eerder stadium ook al spelend voor Grol, is blij om weer terug te zijn. "Met deze nieuwe trainer en vooral met deze spelersgroep zie ik het helemaal zitten. Ik zal er helemaal voor gaan."

De in een bijzonder goede sfeer gespeelde voetbalderby zal volgend jaar ongetwijfeld een vervolg krijgen. In 2018 hebben zowel Grol als Grolse Boys namelijk een jubileum te vieren, te weten Grol het 100-jarig en Grolse Boys het 70-jarig bestaan. Omdat het sportpark Den Elshof dan op kermiszaterdag (18 augustus 2018) als speelbasis zal dienen, is Grol er alles aan gelegen om de derby van een extra jubileumsausje te voorzien. Een woordvoerder van het jubileumbestuur deelde desgevraagd mee dat een en ander een extra reden is om er een feestelijk tintje aan te geven. "Alleen al aan het feit dat Groenlo nog steeds twee voetbalverenigingen telt, mag in het kader van beide jubilea niet onopgemerkt voorbij worden gegaan."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant