Jan Kolkman (rechts) tijdens Roomse Herrie Live. Foto: Roomse Herrie
Jan Kolkman (rechts) tijdens Roomse Herrie Live. Foto: Roomse Herrie Foto: Roomse Herrie

Jan Kolkman nieuwe gitarist Old Ni-js

Algemeen

'Rock'n roll blif altied jökken'

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Bandwisselingen zijn aan de orde van de dag. Vaak gaan ze geruisloos voorbij. In de Achterhoek echter nu een bandwisseling die toch niet onopgemerkt voorbij gaat. Vrijdag maakte Old Ni-js bekend dat de samenwerking met Gerard de Braconier beëindigd is en dat Jan Kolkman zijn plaats inneemt. 'Door omstandigheden was de basis voor een constructieve samenwerking verdwenen,' aldus de band op haar eigen Facebookpagina.

Er is ook blijdschap over zijn opvolger, Jan Kolkman, die al eerder samenspeelde met Ferdi Joly, Willem Terhorst en Han Mali. Jan is blij verrast met de reacties die loskomen op zijn toetreding tot de band, die binnen een week zijn beslag kreeg. Jan lacht en straalt en vertelt enthousiast als een jonge hond: "Ik vind het hartstikke jofel, heb er ontzettend veel zin in. Ik was op vakantie in Zuid-Duitsland toen Ferdi me belde en vroeg 'heb ie zin um met ons met te doon?' Hij overviel me er volledig mee. Ik was er echter al vrij snel uit dat ik het wel ging doen. Ik voel me zeer vereerd en afgelopen week hebben we al een keer gerepeteerd."

Weerzien
Het is voor 'Ketsen Jan' een weerzien met muziekmakkers waar hij al vele jaren samen mee optrok in Normaal en Puddingh. En allen groeiden op in hetzelfde kleine deel van de Achterhoek. Is Ferdi Joly afkomstig uit Zieuwent, Willem Terhorst uit Beltrum, Han Mali, die Jan Manschot opvolgde, uit Groenlo en Jan uit Lichtenvoorde. "Willem was heel erg blij. Dat vond ik wel mooi. Ik zei 'goh, we kunnen misschien nog wel nummers doen van Puddingh', waar Ferdi ook in zat. We zien wel wat er allemaal gebeurt." Vanaf het eerste moment dat de mannen elkaar weer zagen was het 'ouwe jongens krentenbrood', zoals Jan zelf de eerste ontmoeting na lange tijd weer omschrijft. "Je hoeft elkaar niet eens een hand te geven. Je gaat bij elkaar zitten en het gaat direct verder. Dat gaat allemaal vanzelf. Willem kende ik al toen hij nog in Beltrum woonde. We kennen elkaar al vanaf de ambachtschool, de Leo Stichting in Borculo. We fietsten vanuit Harreveld, met een hele groep naar Zieuwent en van daaruit naar Borculo. We zaten in het zelfde jaar. In die tijd maakten Willem en ik allebei al muziek. Willem zat toen met Jopie Goldewijk in Blitz Group Wending. Ik weet nog wel dat ze bij Willem in de schuur een hele mooie oefenruimte hadden gemaakt. Van een stortkar hadden ze een podium gemaakt. Prachtig vond ik dat. Ik wist dat Willem goed kon bassen. Toen we met Puddingh overgingen in Normaal en een nieuwe basgitarist nodig hadden zei ik 'ik wet d'r nog wal ene.'" De rest is geschiedenis. Willem maakte tot de laatste dag deel uit van de band.

Oppoetsen
Over de rolverdeling binnen Old Ni-js maakt Jan zich geen zorgen. "Ferdi is een hele creatieve muzikant. Dat vind ik prachtig. Gerard deed ook solowerk. Dat kan ik ook. Dat is geen probleem, al moet ik sommige dingen in het repertoire nog wel weer even oppoetsen. We spelen natuurlijk ook de nummers van Ferdi voor Boh Foi Toch, en misschien straks ook wel weer werk van de Knasters, de band die ik samen had met Willem en Fokke de Jong. Willem heeft hier hele mooie nummers voor geschreven. Of nummers die ik samen met Willem voor Normaal heb geschreven zoals 'Gin pot zo scheef' en 'Kreeg 't d'r warm van." Zijn enthousiasme is nu al bijna niet te temmen. "Bij Normaal heb ik er altijd veel aan toe kunnen voegen en altijd mijn ei kwijt gekund. Ik hoop bij Old Ni-js ook nog een rekje vol neer te leggen," lacht Jan.

Solozang
Jan gaat onherroepelijk iets toevoegen aan de band. Zo kan Jan ook solozang voor zijn rekening nemen. "Als de gelegenheid er is zal ik zeker vocaal iets gaan toevoegen. We gaan gewoon een beetje 'met elkaar aan het prutjen' en dan zien we het wel. We zijn allemaal ervaren muzikanten en er zit nog wel een stukje telepathie van vroeger." Stopte Jan twee jaar geleden nog met de Heinoo's omdat hij het iets rustiger aan wilde gaan doen om zich vooral met zijn praktijk 'de Gitarendokter' bezig te houden, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan. "Old Ni-js speelt minder vaak dan The Heinoo's, meer hier in de buurt, en... 'rock'n roll blif altied jökken'." Zijn glimmende ogen zeggen alles! Op 1 september heeft Jan de vuurdoop tijdens het Høkersweekend in Zelhem, zondag 3 september staat Old Ni-js in Beltrum.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant