Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

De Libero | Voetbal als volksreligie

Algemeen

Voetbal als volksreligie 

Mijn geschrijf over de voetbalsport en wat daar allemaal mee samenhangt, maakt onder u beste lezers de nodige reacties los. Persoonlijk ben ik daar blij mee. Want we hebben het hier natuurlijk over een teamsport, waarbij op tal van terreinen de meningen in dit land nogal verschillen. Bovendien gaat er geen dag voorbij waarop er door de media geen volop aandacht wordt besteed aan deze dagelijks volop in de schijnwerpers staande sport. Onlangs zette iemand mij aan het denken toen hij zelfverzekerd aangaf dat voetbal in de loop der jaren is verworden tot volksreligie. 'De kerk is ingehaald door voetbal', zo liet hij mij weten. De desbetreffende persoon, theoloog van beroep, ging zelfs zover door te stellen dat de voetbalsport de belangrijkste oorzaak is van het gegeven dat het kerkbezoek is achteruit gehold. Volgens hem hebben wij op het voetbalveld te maken met alleen maar profeten, terwijl daarbuiten tienduizenden toehoorders de talrijke imposante voetbaltempels bevolken.

Niet daarom, maar wel omdat het Nederlandse betaalde voetbal inmiddels twee weken onderweg is, lijkt mij dit een mooi moment om enkele zaken (opnieuw) tegen het licht te houden. Neem bijvoorbeeld de andermaal in het betaalde voetbalcircuit, in alle hevigheid losgebarsten discussie over kunstgras. In dat verband kun je inmiddels spreken van een verontruste opmars nu in de Eredivisie reeds zeven clubs (ADO, Excelsior, Heracles, PEC, Roda JC, Sparta en VVV) en in de Jupiler League maar liefst dertien clubs hun thuiswedstrijden op kunstsprieten afwerken. Dit brengt mij bij een aan mij gerichte reactie van een business manager in dienst van kunstgrasfabrikant Polytan (ja beste lezers, de weekkranten Elna en Groenlose Gids worden internationaal gelezen!). De voor de gehele Benelux verantwoordelijke manager pleit er in zijn reactie voor om in dit land het beleid van onder andere de Duitse voetbalbond DFB en de FA in Engeland onder de loep te nemen. Zijn stelling is dat financieel en technisch beleid in Nederland sterk onderbelicht zijn en dat de KNVB commercieel wordt gesponsord door kunstsprieten leveranciers. Inderdaad, ik weet het. In Duitsland is kunstgras verboden op de drie hoogste profniveaus, maar daarentegen stelt men wel kunstgras verplicht op ieder willekeurig trainingscomplex en dat ter verbetering van de opleiding. Daarentegen wordt in het Nederlandse betaalde voetbal kunstgras begrotingstechnisch als bezuinigingsmaatregel aangegrepen, zodat er weer geld vrij komt om bijvoorbeeld een tweedehand spits te contracteren.

Een ander hot item, en dat in het internationale voetbal, betreft vanzelfsprekend de absurde transferbedragen, die gemoeid gaan met het aan- en verkopen van spelers. De Braziliaan Neymar, zijn volledige naam is Neymar da Silva Santos Junior, die is verkast van FC Barcelona naar Paris Saint-Germain voor een bedrag van jawel 222 miljoen Euro, spant daarbij de kroon. De zakkenvuller gaat op jaarbasis 60 miljoen per jaar verdienen, hetgeen neerkomt op 165 duizend per dag of bijna 7 duizend euro per uur. Ga er maar aanstaan. Te zot voor woorden natuurlijk. Vanzelfsprekend ben ik een roepende in de woestijn wanneer ik zeg dat deze waanzinnige ontwikkelingen een halt moet worden toegeroepen. Een en ander geldt ook voor de gages van de graaiende zaakwaarnemers. Een gang van zaken, zorgende voor een compleet gekkenhuis, dat langzamerhand steeds meer mensen aangrijpen om zich tegen de voetbalsport af te zetten. Verder is het niet te begrijpen dat spelers nog van club mogen veranderen terwijl de competitie reeds enkele weken bezig is. Ook hier wordt alleen maar pure competitievervalsing in de hand gewerkt. Wat verder niet alleen het aanzien, maar met name de kwaliteit van het Nederlandse voetbal omlaag haalt, is het aantal buitenlandse spelers dat in de Nederlandse competitie actief is en daarmee tegelijkertijd een mooie voetbaltoekomst van het vele, onherroepelijk aanwezige vaderlandse talent barricadeert. Neem dicht bij huis alleen nog maar clubs als FC Twente en Vitesse, die ieder elf buitenlandse spelers in de selectie hebben opgenomen en dus op de loonlijst hebben staan. Ik wil absoluut niet discrimineren, maar dit is buitenproportioneel.        

Reacties/tips: delibero@contact.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant