Koning Alex Klaasen, Koningin Susan Koldeweij en Jeugdkoning Daan Stokkers na de huldiging in de feesttent. Foto: Grolse Kermis
Koning Alex Klaasen, Koningin Susan Koldeweij en Jeugdkoning Daan Stokkers na de huldiging in de feesttent. Foto: Grolse Kermis Foto: Grolse Kermis

Groenlo beleeft daverende kermis

Algemeen

'Het was een volksfeest
ten top'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Kermisvierend Groenlo beleefde een daverende Grolse Kermis. Na maanden van een gedegen voorbereiding kan de Stichting Grolse Kermis (SGK) met een zeer goed gevoel terugkijken op het volksfeest dat zij met al haar vrijwilligers de Grolse bevolking aanbood.

Vanaf zaterdag was het één groot feest op het terrein op en rondom de Muziekkoepel, tot en met maandagavond na middernacht. Zelfs de weergoden werkten dit jaar voor de verandering weer een keer mee. De paar druppels die neerkwamen op het feestterrein maakte niemand onrustig. "Wi-j bunt wal wat gewend de laatste joaren, dus hier worde wi-j neet kold of warm van," aldus een lachende Marcel Oldenkotte, een van trots glimmende voorzitter van de SGK. Alle reden tot lachen voor hem. "We hebben ontzettend veel goede reacties gehad. Het was drie dagen lang kermis vieren zoals kermis vieren behoort te zijn. Het was een volksfeest ten top. Jong en oud met elkaar."

Tradities
Zaterdag werd afgetrapt door de allerkleinsten met de kinderspelen en activiteiten in de tent, 's avonds gevolgd door de officiële opening van de kermis met de bezichtiging van de bloemenpanelen. De vaart van de koningsparen over de gracht, richting het feestterrein zorgde voor prachtige taferelen op de brug, nabij het Laantje van Lasonder. Vrienden van Jeugdkoning Jop Dieker en leden van Scouting zorgden voor een grootse hulde vanaf de brug met fakkels en spandoeken. De Grolse Kermis bestaat voor een groot deel uit tradities. Tradities die men graag in ere wil houden omdat ze zo bij de Grolse Kermis horen, hier en daar met een aanpassing, zoals de SGK ook open staat voor vernieuwingen. Al decennialang vindt de kermisviswedstrijd op zondagmorgen voor de Grolse jeugd plaats aan de gracht. Altijd weer een mooi plaatje op de vroege zondagmorgen, de Grolse jeugd hengelend aan Grolle's trots.

'Een jaartje meer' in de feesttent is afgelopen jaar een schot in de roos geweest. Twee weken voorafgaand aan de tweede editie van het kermisfeest voor 'de jongen van vrogger' waren de kaarten al uitverkocht. Prachtig om de genietende blikken van ouderen en mensen met een beperking te zien. Er werd volop mee gedeind op Nederlandse en Duitse liederen. Het Grols Spelspektakel kende weer vele hilarische momenten en natte pakken. Waterspelletjes staan altijd garant voor doldwaze taferelen.

Zinderende spanning
De maandag geldt voor de Grollenaren als het absolute hoogtepunt van de Grolse Kermis, met de volksspelen. Het feestterrein was afgeladen vol.
Het was Susan Koldeweij die de vogel bij het Vogelgooien naar beneden haalde, in navolging van haar moeder en zus, die dat in het verleden ook al eens deden. Daarna was het Daan Stokkers die het traditionele natte pak voor de Jeugdkoning moest ondergaan. Heel bescheiden dit keer. Gewoon met een emmer water deze keer, in plaats van een lancering in de gracht.

Het was een zinderend slot bij het vogelschieten bij de mannen. Het leek er op dat het bij de mannen een latertje zou worden, maar toen de eerste vleugel naar beneden kwam ging het ineens hard. De spanning was op het laatst te snijden, mede opgevoerd door spreekstalmeesters Kees Porskamp en Joost Frank. Tig keer werd in de eindfase, voorafgaande aan het aanleggen van de schutter voor het genadeschot, al met bijna overslaande stem geroepen; 'dames en heren schutterskoning van het jaar 2017 is…..', tot het op een na laatste schot gevolgd door opmerkingen in de trant van 'Geet neet deur. Hee hölt um d'r noast. Doo dan neet met a'j 't neet wilt worden.' Alom gelach. Het was Alex Klaasen die het genadeschot gaf en zich later in de feesttent mocht laten kronen tot Schutterskoning.

Tent kloppend hart
In de tent, voltrok zich een feest dat zijn weerga niet kende. Het feest ging volop door in de periode tussen het middagfeest en het afsluitende avondfeest in. Ook kozen veel Grollenaren toen voor een bezoekje aan de binnenstad, waar het eveneens zeer gezellig vertoeven was op de terrassen. Haakten velen daarna af na een lange dag, toch was de tent weer zeer goed gevuld bij het afsluitende feest. De tent was drie dagen lang het kloppend hart van de Grolse Kermis. Zo ervoer ook Marcel Oldenkotte. "De programmering in de tent was zeer goed, met zeer goede bands. Dat is belangrijk. 'De jongen wilt angoan, d'r an'"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant