De kranslegging tijdens de Veteranendag Oost Gelre door de vier dochters van Aloys Roemaat. Foto: Theo Huijskes
De kranslegging tijdens de Veteranendag Oost Gelre door de vier dochters van Aloys Roemaat. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Veteranendag Oost Gelre in het teken van de herinnering

Algemeen

Indrukwekkend eerbetoon aan wijlen Aloys Roemaat

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Veteranendag Oost Gelre 2017 stond ook dit jaar in teken van de herinnering. Het was daarom afgelopen zaterdag niet alleen de nationale driekleur, maar ook de speciale vlag van de Nederlandse Veteranendag, die nabij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat in Lichtenvoorde wapperde. Er waren veel belangstellenden aanwezig bij de traditionele kranslegging.

Muziekvereniging Sint Caecilia uit Lichtenvoorde zorgde voor passende muziek. Na afloop konden belangstellenden elkaar ontmoeten en herinneringen uitwisselen bij Loco Eten & Drinken in Lievelde.
Als een rode draad door het programma van deze Veteranendag liep de herinnering aan Aloys Roemaat, die op 26 augustus op 90-jarige leeftijd overleed. Zoals bekend heeft Roemaat zich vanaf 1951 tot 2017 op tal van bestuurlijke en andere terreinen ingezet voor de oud-Indië militairen in Nederland.
Indrukwekkend was de kranslegging door zijn vier dochters Margareth, Monique, Anne en Lidy. Een bijzonder eerbetoon, dat tijdens het samenzijn bij Loco een vervolg kreeg in de toespraak van burgemeester Annette Bronsvoort. "Ondanks dat hij niet meer onder ons kan zijn, is dit het juiste moment om hem te bedanken voor zijn enorme inzet en gedrevenheid voor anderen en dat niet alleen op gemeentelijk, maar ook regionaal en landelijk terrein. Hij heeft de gemeenschap veel achtergelaten", aldus de burgemeester.

Nieuwe voorzitter
Door het overlijden van Aloys Roemaat kon helaas de officiële overdracht van het voorzitterschap van de Vereniging Oud-Indië Militairen niet meer plaatsvinden.
"Mede daarom sta ik hier met bijzonder gemengde gevoelens", aldus de nieuwe voorzitter Gerard Boink uit Groenlo. "Een raar moment, wat voor mij heel moeilijk is om in te vullen. Desalniettemin is het voor mij niet alleen een eervolle taak, maar tegelijkertijd een enorme uitdaging om het bewonderenswaardige werk van mijn voorganger Aloys Roemaat over te nemen." Boink toonde zich erg verheugd over de goede opkomst en in het bijzonder over het feit dat er opvallend veel jonge veteranen aanwezig waren "Het is overduidelijk dat een nieuwe generatie veteranen het stokje heeft overgenomen. Dit moet een extra aanleiding zijn om op de ingeslagen weg door te gaan en de organisatie van deze jaarlijkse dag voor de toekomst te bestendigen."

Nieuwe veteranenwet
Voorafgaande aan de kranslegging was het vlootaalmoezenier Gertjan Jorissen, die zijn toespraak in het teken stelde van drie kernaspecten: vrede, vrijheid en recht. Tijdens de bijeenkomst bij Loco voerde voormalig Tweede Kamerlid van de Partij van de Arbeid Angelien Eijsink het woord. Een toespraak die was toegespitst op de waardering en het ontzag voor de veteranen, maar daarnaast ook voor hun partners, die er gedurende langere tijd alleen voor staan. "Niet alleen van veteranen wordt moed, initiatief, doortastendheid, discipline, teamgeest, verantwoordelijkheidsgevoel en nog veel meer competenties gevraagd, maar hetzelfde wordt ook gevraagd van hun partners, die in Nederland hun gezin en huishouden alleen moesten managen." Aldus Angelien Eijsink, die tot 23 maart van dit jaar lid was van de Tweede Kamer en in die hoedanigheid fungeerde als drijvende kracht achter de totstandkoming van de huidige Veteranenwet. Een leuke bijkomstigheid was overigens dat de in Sint. Isidorushoeve geboren politica Eijsink haar afkomst niet verloochende door de opening van haar toespraak in onvervalst dialect uit te spreken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant