Een bruiloftstafereel uit de jaren 70. Foto: Familiealbum Aloys Hulshof
Een bruiloftstafereel uit de jaren 70. Foto: Familiealbum Aloys Hulshof

4 November: Roomse Herrie 'De Bruiloft'

Algemeen

Hartverwarmende reacties op voorgenomen huwelijk Aloys en Paulien

Door Henri Walterbos

OOST-GELRE - Dat ze hun bruiloft aankondigden, dat hebben ze geweten. De week voorafgaande aan de Lichtenvoordse kermis. Aloys Hulshof en Paulien klein Gunnewiek. Een warme gloed aan reacties. "We zijn in ondertrouw gegaan en dachten dat het een mooi moment was om bekend te maken dat we gaan trouwen. Best wel een emotioneel moment," vertelt Paulien, zittend bij de pedicure waar ze onder behandeling is voor eksterogen. "Dee hebt ne brille neudig," grapt Aloys, maar direct weer serieus als de blik van zijn aanstaande vrouw geen gezellige avond lijkt te verraden.

"Paulien is snel emotioneel," bekent Aloys. "Het is net haar vader. Worden mensen soms best wel emotioneel als het volkslied wordt gespeeld door een orkest, Paulien wordt al emotioneel zpdra ze de instrumenten pakken." Paulien knikt glimlachend en vertelt over al die reacties die met name Aloys ten deel vielen tijdens de Lichtenvoordse kermis. "De reacties varieerden van 'zee'j no wal, op ieder pötjen past een dekseltjen,' 'goh, dat ie wet dat d'r twee soorten bunt,' 'ie trouwt zeker met Marietje Grolsch', tot en met 'mooi dat we er bij mogen zijn."

Uitbesteden
Aloys en Paulien kozen ervoor de gastenlijst en invulling van de avond over te laten aan de ceremoniemeesters van Stichting Burenplicht, de heren die ook beide edities van Roomse Herrie organiseerden. "Het kwam geheel toevallig tot stand," laat Paulien weten. "Tijdens het kantklossen hadden we het met ons groepje over ouderwetse bruiloften in de jaren 70/80. Geweldige feesten. Hilarische voordrachten, serenades en ouderwets gezellige dansmuziek van ondermeer Corry Konings en George Baker." "En good etten en drinken," steekt Aloys zijn vinger op. "Dat zou ik nog wel een keer mee willen maken," gaat Paulien verder. "Emiel Lichtenberg van Roomse Herrie, die er met zijn postzegelclub was, bood aan het wel te willen organiseren, op de Roomse Herrie manier. Om een lang verhaal kort te houden, dat gaat dus gebeuren. Voor alles zorgen ze. We hebben al met de ambtenaar van de burgerlijke stand gesproken. Het wordt een prachtige bruiloft, waar iedereen bij mag zijn."

Avond invulling
Emiel Lichtenberg vertelt desgevraagd dat de voorbereidingen zeer voorspoedig verlopen en de voorverkoop inmiddels gestart is, maar ook over de opzet waar ook hij met de kermis over aangesproken werd. "Mensen die aangaven kaarten te kopen, maar ook mensen die aangaven de 55 euro voor het all-in arrangement nogal veel geld te vinden, ondanks dat ze het een fantastisch idee vinden. Als ik dan vertel wat ze er allemaal voor krijgen dan twijfelen ze ineens niet meer," om te vervolgen met een globale invulling van de avond. "Heel simpel. Je gaat met je partner, of met een groep, om 19.15 uur, vol verwachting, naar de Koppelpaarden alwaar je begint met het feliciteren van Paulien en Aloys. Aan de gedekte tafel allereerst een bakkie koffie of thee met een gepaste lekkernij erbij. Dan is het al genieten van de gezelligheid en kijk je of je nog bekenden ziet. Ondertussen geniet iedereen al van de muziek , de verhalen en alles eromheen. Na de eerste woorden van de ceremoniemeester ruimen de obers de kopjes op, voor het echte werk," lacht Lichtenberg. "Het feest kan beginnen. Vervolgens een paar hilarische sketches en dan feesten maar. Met regelmaat warme en koude hapjes, twee fantastische dansorkesten die de tijden van ouderwetse Achterhoekse bruiloften helemaal doen herleven. Dat moet je gewoon meemaken, zeg ik dan. De obers zullen bekenden zijn die toentertijd ook al rondsjouwden met volle bladen. Tegen 0.30 uur zullen de obers de glazen omruilen voor kopjes koffie met broodjes. Als dank voor een ieders aanwezigheid krijgt iedere bezoeker bij afscheid een verrassingscadeau ter waarde van 25 euro uitgereikt."

"Het klinkt misschien een beetje raar maar hoe meer je drinkt en eet hoe goedkoper het wordt," vult Aloys aan, druk inname gebaren met zijn rechterhand, dicht bij zijn mond makend. "Uiteindelijk is het een geweldig avondje uit tot 1.00 uur, voor relatief weinig. Het wordt een eenmalige belevenis, met voor iedereen een zitplaats. Tweehonderd plaatsen, meer doen we niet. Op een bruiloft moet je fatsoenlijk kunnen zitten. Het wordt voor Paulien en Aloys echt de mooiste dag van hun leven. We zijn er van overtuigd dat iedereen zal zeggen; 'Bun bli-j dat ik d'r bi-j was.'"

Volg Facebook Roomse Herrie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant