Jos Oostendorp (rechts) heet Rob Porskamp van harte welkom als exploitant van Brouwersnös-horeca. Foto: Henri Walterbos
Jos Oostendorp (rechts) heet Rob Porskamp van harte welkom als exploitant van Brouwersnös-horeca. Foto: Henri Walterbos Foto: Henri Walterbos

Rob Porskamp exploitant Brouwersnös-horeca

Algemeen

'Het wordt een totale bierbeleving'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Middels de aan het laatste overblijfsel van het voormalige advocatenkantoor bevestigde webcam wordt iedereen die dat wil, 'live' op de hoogte gehouden van de vorderingen van de graaf- en bouwwerkzaamheden van Groenlo's nieuwe uithangbord, brouwerij Brouwersnös. Werd de focus door initiators Jos Oostendorp, Andries en Frans de Groen vooral gelegd op de nieuwe brouwerij, dinsdagmiddag werden in grote lijnen de plannen bekend gemaakt voor het horecagedeelte dat onder gebracht gaat worden in de statige villa Adriana. Te beginnen met de benoeming van horecaondernemer Rob Porskamp tot exploitant van dit horecagedeelte.

Als Jos Oostendorp en Rob Porskamp gezamenlijk aan tafel zitten in de voormalige serre van de villa, die dienst doet als 'episch centrum' van de nieuwe brouwerij en alle aanverwante zaken, kent het enthousiasme van Rob Porskamp nu al geen grenzen. Al maanden werd met elkaar gesproken over een mogelijke samenwerking die al snel zeer serieus werd. Kan de invulling van de horeca-activiteiten nog niet helemaal vastomlijnd gepresenteerd worden, duidelijk is wel dat horeca Groenlo er een grote trekpleister bij zal krijgen, met een grote aantrekkingskracht. Horeca zoals Groenlo dit nog niet kent. Een toevoeging op het reeds bestaande aanbod.

Dezelfde passie
"Wat de brouwerij betreft weten we precies wat we willen gaan doen op het gebied van de brouwerij zelf, de bieren, verpakkingen en marketing van de bieren, maar van horeca hebben wij geen van drieën verstand. Dan moet je dat ook niet zelf willen doen, maar het is dan wel belangrijk dat je dat je dat door mensen met dezelfde passie voor speciaalbieren gaat doen. Die hebben we in de persoon van Rob gevonden," verklaart Jos de benoeming van Rob tot exploitant van de horeca-activiteiten in de villa, zoals het proeflokaal. "De proefbrouwerij, waar we al enkele proefbrouwsels mee gebrouwen hebben, blijft op de plek waar die nu zit in de villa, de rest gaat dit allemaal in overleg."

Bierhuis
De ideeën die Porskamp heeft voor de horeca in de villa zijn legio, maar of de villa ook daadwerkelijk villa blijft heten, is nog de vraag. Hierover heeft Porskamp, eveneens uitbater van Sportcafé Den Elshof, wat hij ook blijft, zoal zijn ideeën. "Het woord 'villa' geeft toch in zeker zin een hoogdrempelige status. Ik denk meer aan de benaming bierhuis, maar hoe en wat, daar ben ik nog niet helemaal over uit. Het aanbod wordt in ieder geval niet duur en vooral laagdrempelig. Iedereen moet hier gemakkelijk naar binnen kunnen gaan," begint Rob. "Het wordt een totale bierbeleving. We zijn nu bezig met de inrichting vorm te geven. Het wordt een proeflokaal waar je ook iets kunt eten. Alle bieren die we hier gaan brouwen, daar gaan wij passende gerechten bij verzorgen, maar je kunt ook gewoon komen eten of lunchen. Het proeflokaal staat echter centraal, dat is de kernactiviteit. Het worden geen vijfgangendiners die we gaan aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld na een rondleiding met een groep wel een brouwersbuffet laten verzorgen met eten en drinken. Alles wat je hier straks kunt eten is op de een of andere manier aan de bieren gelinkt," benadrukt Rob. Hij gaat zelf de rondleidingen verzorgen en de winkel, waar de speciaalbieren en de zelf gedestilleerde dranken en aanverwante zaken te koop zullen zijn. "Het zal vast veel extra bezoek naar Groenlo trekken, waar ook de andere horeca profijt van zal hebben. Dat vinden we alleen maar mooi. Het versterkt mekaar alleen maar. Wij zijn van samenwerking," vult Jos aan. "We willen ook educatief bezig zijn, zoals hotelscholen ontvangen, leerlingen consumptieve techniek een dag mee laten lopen bijvoorbeeld," laat Rob zich een van zijn ambitieuze plannen ontvallen. Ook wil hij zijn studie erkend biersommolier afronden aankomend jaar. Ideeën genoeg.

Voorjaar opening
De planning van de oplevering van zowel de brouwerij als het proeflokaal stond gepland voor januari. Deze plannen zijn echter bijgesteld. "Dat gaat voorjaar worden. Dat is reëel. Voor een nest een mooie periode om uit te komen," lacht Jos. "Ik ga me nu storten op de uitwerking van het concept," vertelt Rob over zijn huiswerk de komende tijd. "We hebben er zin in."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant