De organisatie van de st Jorisconcerten, rechts Ineke te Brake en Ingrid Molenaar. Foto: Karin Stronks
De organisatie van de st Jorisconcerten, rechts Ineke te Brake en Ingrid Molenaar. Foto: Karin Stronks

'Een reis door Europa' met St Jorisconcerten

Algemeen

BREDEVOORT – De elfde serie St Jorisconcerten gaat binnenkort van start, voor het eerst zijn de concerten gekoppeld aan een thema. De klassieke kamermuziek, uitgevoerd door professionele musici, komt dit seizoen uit diverse Europese landen, daarom is het thema 'Een reis door Europa' voor de St Jorisconcerten bedacht. De concerten worden gegeven in de St Joriskerk op zes zondagmiddagen van 15.00 tot 16.00 uur. Het eerste concert is op zondag 8 oktober.

Door Karin Stronks

De organisatie van de St Jorisconcerten is enthousiast over de nieuwe serie van zes concerten. Ingrid Molenaar, verantwoordelijk voor het programma van de St Jorisconcerten, legt uit: "Het is elke keer weer een feestje! En het is fijn dat het weer gelukt is om een bijzonder programma samen te stellen. Dit keer voor het eerst met een thema. Onder de noemer 'Een reis door Europa' presenteren we voor de elfde keer alweer de St Jorisconcerten, met muziek uit Italië, Spanje, Frankrijk en Oostenrijk, we beginnen met een Duits programma, het laatste concert is een 'knipoog naar het oosten', Arabische muziek op een westerse manier gearrangeerd, zeer toegankelijke en mooie muziek! Ik heb het concert bezocht en echt, niemand zit stil!"

De St Jorisconcerten worden goed bezocht, ze voldoen aan een behoefte. "Dat geldt voor ons publiek, maar ook de musici komen graag hier optreden. De sfeer is intiem, de akoestiek is ideaal. Musici geven uitleg over de muziek die ze ten gehore brengen en over de instrumenten die zij bespelen. Erg informeel is ook het samenzijn na een concert, er wordt gezellig nagepraat, iets gedronken, de musici begeven zich onder het publiek" vertelt Ineke te Brake, voorzitter van de St Jorisconcerten.

Ze vervolgt: "En de concerten zijn voor iedereen toegankelijk. We hanteren een richtbedrag van 10,- euro, meer mag, minder kan ook, het is een kwestie van solidariteit. Mensen met een kleine beurs kunnen op deze manier ook genieten van klassieke kamermuziek van hoge kwaliteit. We mogen rekenen op de steun van onze sponsoren, zij staan op onze website vermeld. Ook zijn een groot aantal vrijwilligers actief die allerlei hand- en spandiensten verrichten zoals het podium opbouwen of flyers rondbrengen. De vrijwilligers trakteren we elk jaar op een lunch als blijk van waardering voor hun inzet."

Elk seizoen probeert de organisatie van de St Jorisconcerten een afwisselend programma te presenteren. Volgens Ingrid Molenaar is dat dit keer zeker gelukt. Ze vertelt: "We hebben weer enkele verrassende ensembles kunnen contracteren, het tweede concert bijvoorbeeld is erg bijzonder, het is een combinatie van forte piano met fluit. De forte piano is de voorloper van de piano, het instrument geeft een wat lichtere klank. De musici spelen muziek van Haydn en Bach. Zij hebben zich verdiept in aantekeningen van de zoon van Bach, de muziek zal anders klinken. Het vierde concert is Italiaanse muziek uit de begintijd van de opera. Barok harp en een geweldige sopraan. Zeer speciaal."

Ingrid voegt toe: "We merken dat er mensen zijn die alle St Jorisconcerten bezoeken maar er zijn ook liefhebbers die voor bepaalde uitvoeringen komen, en niet alleen uit Aalten en omstreken! We leggen de lat hoog, de concerten zijn allemaal van een hoogstaande kwaliteit. Toch is een bezoekje aan de St Jorisconcerten laagdrempelig. Er is geen dresscode, sommige bezoekers zitten met de wandelschoenen aan heerlijk een uurtje te genieten, anderen brengen hun visite mee voor één van de concerten. Daarom zijn onze concerten best bijzonder, dat merken we ook aan de musici. Ze kijken er vaak van op hoeveel publiek er op af komt!"


www.sintjorisconcerten.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant