Harry blaast op zijn trompet in het auditorium van Boogiewoogie. Links naast hem  Nicky Eppich en daarnaast Marjan de Vos. Foto: Leander Grooten
Harry blaast op zijn trompet in het auditorium van Boogiewoogie. Links naast hem  Nicky Eppich en daarnaast Marjan de Vos. Foto: Leander Grooten

Muzikale ontmoeting laat landsgrens verdwijnen

Algemeen

WINTERSWIJK - Als je met een passer een cirkel trekt om de Achterhoek, heb je een stuk Duitsland binnen de lijnen. De regio is groter dan het Nederlandse deel, dat biedt kansen voor samenwerking. Als je ook bedenkt dat de taal van muziek universeel is, zijn alle ingrediënten aanwezig voor een mooi uitwisselingsconcert. Komende zaterdag, 30 september, ontmoeten Duitse en Nederlandse muzikanten elkaar in Winterswijk voor 'Euregio Big Bands in concert'.

Door Leander Grooten

Dirigent Harry ten Brink ervoer afgelopen jaar dat grenzen er niet toedoen in de muziek. Met zijn bigband Switch was hij te gast bij de Cleve-land BigBand in Kleve. Een dubbelconcert op de binnenplaats van Slot Schwanenburg en de 'Gemütlichkeit' onder de muzikanten leidde tot 'viel Spaß'. "We namen de tijd om te eten en te drinken en met elkaar te praten. De taalbarrière viel weg en we hadden het over heel andere dingen dan muziek."

Grenzhoppers
Dit jaar is het de beurt aan de Nederlanders. Op 30 september organiseert Boogie Woogie, het centrum voor cultuureducatie in Oost-Achterhoek, een concert in haar auditorium in Winterswijk. Het reikt verder dan 'zomaar' een uitwisseling.
Nicky Eppich is Beleidsmedewerker Grensoverschrijdende Samenwerking in Winterswijk. Zij zette 'Grenzhoppers' op, samen met collega's uit Aalten, Oost Gelre en Bocholt. Een netwerk dat is gericht op strategische en duurzame grensoverschrijdende samenwerking. "We proberen de grens weg te werken en we willen voorkomen dat initiatieven incidenteel van aard zijn," zo zegt zij. De uitwisseling van de twee bigbands is daar een voorbeeld van. "Ik raak er steeds meer van overtuigd dat we als cultuurcentrum de banden met Duitsland moeten aanhalen, daar is zoveel winst in te behalen", beaamt Ten Brinke.

Switch
Harry ten Brinke staat al meer dan 25 jaar als dirigent voor Bigband Switch, dat bestaat uit (voormalig) leerlingen van 'de muziekschool'. "We spelen een breed repertoire dat bestaat uit pop, latin, funk en jazzrock. Zaterdag maakt ook de Bredevoortse zangeres Kim Visser haar opwachting," zo vertelt hij enthousiast. "Bovendien vult het Jazzewind-combo met zangeres Esther Meerdink een deel van het programma."
De Duitse bigband brengt zaterdag onder andere muziek van Miles Davis en Charlie Oarker ten gehore.
Gezamenlijk brengen de bigbands een ingestudeerd stuk ten gehore. Of Harry of zijn Duitse evenknie Hans-Jurgen Schulte dan op de bok staat, zal het publiek zaterdag vanzelf zien.

Sociale functie
Naast muziek maken is het onderlinge contact belangrijk. Harry: "Het concert begint om vijf uur 's middags. Dat is misschien een ongebruikelijk tijdstip, maar biedt ons alle gelegenheid om met onze Duitse gasten voor en na die tijd te eten en te drinken, zonder dat het nachtwerk wordt. Die uitwisseling tussen mensen vinden wij ontzettend waardevol."
Marjan de Vos, directeur van Boogie Woogie, benadrukt tenslotte het bredere perspectief: "Wij willen een centrum voor cultuureducatie zijn in de regio Oost Achterhoek. Ik kan ervan genieten hoeveel bedrijvigheid van jong en oud hier binnenkomt. Die sociale functie willen wij sterker neerzetten. Bij deze uitwisseling komt dit heel duidelijk naar voren."

Of het publiek ook half Duits en half Nederlands zal zijn, is nog de vraag. De entree is in elk geval gratis.

Euregio Big Bands in Concert is op zaterdag 30 september vanaf 17.00 uur in Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant