Afbeelding
Foto: Nick Oostendorp

Kijkjes van de Grolse Stadstoren

Algemeen Columns

De Torenwachter denkt dat hij wordt geschaduwd als kandidaat-raadslid.

Ik schrok me te pletter, beste Grollenaren. Ja echt waar, gewoon te pletter. Het was al halfdonker - dat heb je in deze tijd al heel snel - het was al half donker toen ik daar ineens vlak bij mij in de buurt een aantal schimmige figuren door het struikgewas zag voortbewegen. Alsof het commandotroepen waren, zoiets. Ik dacht eerst dat het misschien had te maken met de Slag, maar dat zijn robuuste mannen die alleen bij hel daglicht lekker knokken en 's avonds bij het kampvuur vertellen over hun heroïsche gevechten. Nee, het waren verdorie de leden van het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre die onder aanvoering van de burgemeester richting mijn huis slopen en via mobilofoons intensief contact met elkaar onderhielden.

Ik sloop achter hen aan - het werd een hele optocht - en kon uit hun berichten opmaken dat het ging om het schaduwen van kandidaat-raadsleden. Sinds die nieuwe burgemeester van Winterswijk - u zult het gelezen hebben - vindt dat elke kandidaat moet worden gescreend omdat je anders de kans hebt dat de duistere kant van de samenleving oprukt in raadzalen, wordt d'r wat onderzocht. Niet te krap.

Het schijnt nu al zo te zijn dat de gemeenten hier overwegen een soort James Bond aan te stellen. Maar omdat die er nog niet is, deed het college het zelf, gehuld in camouflagepakken en voorzien van groen-zwart gestreepte hoofden. Zij schoven in tijgersluipgang op richting mijn woning. Ik hoorde hen fluisteren dat het maar goed was dat de Winterswijkse collega het allemaal had opgemerkt over die gevaren. Daar was ik het niet mee eens en wilde dat ook roepen. Maar ik begreep ineens dat ik me gedeisd moest houden. Nee, die eer van signalering komt toe aan VVD raadslid Kees Porskamp die al jaren dingen roept over integriteit, transparantie en meer van die kraakheldere recepten.

Wil die Torenwachter nu ook al in de raad, hoorde ik een wethouder fluisteren en ik meende een soort angst te horen. Ja, alweer een concurrent erbij! De burgemeester siste: hij zegt van niet, maar juist die types moet je in de gaten houden! Voor je het weet zitten we met hem opgescheept. Als je de controle op de kandidaat-raadsleden flink opschroeft dan blijven degenen die er nu zijn gewoon over. En dat is dan weer het beste voor een stabiel en constant bestuur en tevens een zegen voor de samenleving, riep een wat hijgerige wethouder. Ik kon hem niet goed identificeren, maar dat doet de komende James Bond nog wel. Ik hoorde ze zeggen dat ze al dagenlang mijn brievenbus in de gaten hadden gehouden en het viel op dat er zoveel reclamemateriaal door de brievenbus van die Torenwachter werd geworpen. Dat kon niet kloppen, want ze zagen me nooit met een reclamefolder naar gehaktballen of pindakaas zoeken. Ze vermoeden dat er in die reclame geheime correspondentie zit, dat ze dat via die zogenaamde reclame bij hem droppen. Ze moesten dat gaan lezen! Maar er is toch een briefgeheim riep een geletterd collegelid. Dit zijn geen brieven en dan heb je ook geen briefgeheim zei een ander. We gaan die reclame desnoods met geweld onderscheppen gromde er een met stemverheffing.

Ze waren tot bij mijn voordeur gekropen. Er kwam een jongen aan die dikke pakken reclame rondbracht.

Bij mijn pand aangekomen werd hij staande gehouden. Hier met die geheime boodschappen, riep het college. Afgeven! Ik bun bli'j daj 't wilt hebben, anders kom ik d'r nooit af, zei die jongen.

Torenwachter

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant