Van links af: Enneke Klomps, Johan Kersjes, Carla Drietelaar, Hanny Stroeken, Martin Hogenkamp, Sonja Goldner, Kitty te Moller, Huub Stroeken, Björn Spekschoor en Ans Staring. Foto Ans ter Horst
Van links af: Enneke Klomps, Johan Kersjes, Carla Drietelaar, Hanny Stroeken, Martin Hogenkamp, Sonja Goldner, Kitty te Moller, Huub Stroeken, Björn Spekschoor en Ans Staring. Foto Ans ter Horst Foto: Verona Westera

Classic WM: Opera komt tot leven in Oude Calixtuskerk

Algemeen

GROENLO - Dirigent Emile Engel uit Lichtenvoorde van het gemengd koor Classic WM en danslerares en choreografe Marianne Veldkamp-Vieberink uit Aalten zijn een artistieke samenwerking aangegaan om wat meer levendigheid te brengen in de beide operaconcerten die op stapel staan. De titel Viva l'Opera wordt eer aangedaan: op zaterdagavond 4 en zondagmiddag 5 november zal het ongetwijfeld sprankelen van vreugde vanwege alle prachtige opera-melodieën, die in de Oude Calixtuskerk in Groenlo te horen zijn.

Daar waar actie mogelijk is, is duidelijk de deskundige inbreng van de voormalige choreografe van het Winterswijks Operette Gezelschap te zien. Het worden geen traditionele uitvoeringen met gaan staan als het koor zingt en zitten als een solist zijn of haar aria brengt. Er gebeuren onverwachte dingen, het koor is meer in beweging, kortom er is voor de liefhebbers van operazang en -muziek veel moois te beleven. Een zeer gevarieerd programma staat daar borg voor.

Zes projectleden uit Aalten, Winterswijk, Deventer en Brummen vullen het uit ruim vijftig zangers en zangeressen bestaande regionale koor aan, die op hun beurt onder andere uit Oost Gelre, Winterswijk, Berkelland en verder uit de regio komen. Met elkaar worden zo'n dertig nummers van Mozart, Mascagni, Bellini, Rossini en Verdi gezongen. Aria's en duetten door eigen solisten; ensembles en het hele koor brengen aansprekende selecties uit beroemde opera's.

Gastsoliste is Marijke ten Kate. Soliste Enneke Klomps uit Groenlo vertolkt het aangrijpende La vergini degli angeli uit La Forza del Destino, zo'n prachtig nummer, dat het al enkele jaren op het programma staat. "Ik merk dat ik zelf gegroeid ben in het zingen van dit stuk, het leeft meer. Ook het mannenkoor dat mij hier begeleidt, is gegroeid, is zekerder en dat zingt voor mij natuurlijk ook prettiger", aldus Enneke, die behalve in het koor ook in het ensemble van Cavalleria Rusticana en van Die Entführung aus dem Serail meezingt. Daarnaast brengt zij één nummer van Giuseppe Giordani, nl. Caro Mio Ben. De sopraan houdt erg van opera, vooral Verdi vindt ze fijn om te zingen en mooi klinken. Van de koorstukken die tijdens VIVA L 'OPERA worden gezongen vindt ze Fuoco di Gioa uit Otello een mooie uitdaging. Het Paaskoor van Mascagni en het Reizigerskoor van Mozart behoren ook tot haar favorieten.

Martin Hogenkamp uit Lichtenvoorde is dit concert eveneens weer één van de solisten. De tenor zingt solo Ah! Si ben mio van Verdi en een duet samen met Marjon Westerdiep uit Eibergen, namelijk Non, no Turridu van Mascagni. Tevens is hij onder andere te horen met Marijke ten Kate, Gerard Oxener en Henk van Duinen in A Te, O Cara van Bellini en hij treedt op met een aria uit de Barbier van Sevilla van Rossini.

Alle zang wordt begeleid door pianist Evert-Jan de Groot uit Utrecht (opgegroeid in Eefde). Bij sommige stukken begeleiden eveneens de organisten Wim Ruessink uit Winterswijk en Wilbert Berendsen uit Vorden. Beiden zullen voorafgaand aan het concert het carillon bespelen. Wim doet dat op zaterdagavond, Wilbert op zondagmiddag. Zij strooien dan operaklanken uit over Groenlo om zo de mensen te herinneren aan het concert. Violist Papillon Boddeke, eerder gastmusicus bij Classic WM-concerten, speelt ook. Johan Kersjes uit Lichtenvoorde is nog een bijzondere rol toebedeeld. Info over VIVA L'OPERA is te vinden op www.classicwm.nl. De kaartverkoop is via deze website, de VVV's in Groenlo, Lichtenvoorde en Winterswijk en aan de zaal.

Bij Welgelegen Groenlo treden op 4 en 5 november enkele solisten van Classic WM op. Zij worden begeleid door pianist Evert-Jan de Groot. Het restaurant heeft een speciaal diner-arrangement samengesteld. Info: Tel. 0544-842233,


www.welgelegengroenlo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant