Een groepsfoto van het Stoomplatform Nederland bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Foto: Theo Huijskes
Een groepsfoto van het Stoomplatform Nederland bij Stoomhoutzagerij Nahuis. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Stoomhoutzagerij Nahuis van landelijke waarde

Algemeen

Als partner kennisverrijkend binnen een platform

Door Theo Huijskes

GROENLO - Door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, onderdeel van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, is Stoomhoutzagerij Nahuis in Groenlo als waardig partner van het Stoomplatform Nederland erkend. Een en ander werd afgelopen week bekrachtigd met een bezoek van genoemd landelijk platform aan het Grolse Rijksmonument.

Ingenieur Gerard Troost van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was met enkele tientallen vertegenwoordigers van het landelijke platform in Groenlo aanwezig om de Groenlose stoomhoutzagerij in bedrijf te zien. "Deze houtzagerij is niet alleen gelegen op een bijzondere locatie, maar neemt binnen het stoomplatform een unieke plaats in. Met name voor het delen van kennis met elkaar, is deze zagerij van grote waarde binnen ons platform. Een kennismaking met deze stoomhoutzagerij in bedrijf geeft mensen extra energie om monumenten in dit land in stand te houden."

Gerard Stevelink, voorzitter van de Stichting Stoomhoutzagerij Nahuis, nam nog eens een duik in de geschiedenis van het bedrijf op naam van de firma, tevens familie Nahuis, waarbij hij memoreerde dat het precies 120 jaar is geleden dat de stoommachine in gebruik werd genomen. "In 1994 is de stoomhoutzagerij aangewezen als Rijksmonument, maar het in een goede onderhoudsstaat houden van de gebouwen en met name de stoomketel, gaat niet alleen gepaard met veel inzet van talrijke vrijwilligers maar tegelijkertijd ook met de nodige kosten. Zo zitten wij op dit moment met een totale kostenpost van circa 160 duizend euro, waarbij aangetekend dient te worden dat slechts de helft van dat bedrag beschikbaar is."

Namens de gemeente Oost Gelre gaf wethouder René Hoijtink de aanwezigen een kijkje in de geschiedenis van het vestingstadje Grolle, daarmee een uitstapje makende naar de stoommachine, zoals die heden ten dage nog vaak in bedrijf te bewonderen is. "We mogen niet vergeten dat deze machine destijds de economie een geweldige boost heeft gegeven. En wat is het dan toch mooi dat de huidige jongeren zich anno 2018 vergapen aan het geweldige vernuft van deze stoommachine", aldus Hoijtink, die van de gelegenheid gebruik maakte om de uit het gehele land afkomstige platformvertegenwoordigers te wijzen op een historisch evenement: De Slag om Grolle, die plaatsvindt in het komende weekend.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant