Kandidaat-'Grolse Maestro' Chiara van Bergen-Monasso tijdens haar optreden als buutreedner. Foto: Eddy Konings
Kandidaat-'Grolse Maestro' Chiara van Bergen-Monasso tijdens haar optreden als buutreedner. Foto: Eddy Konings

Muziek Marathon in De Mattelier: 'één groot feest'

Algemeen

Vier Grollenaren strijden om titel 'De Grolse Maestro'

GROENLO - "Het wordt zondag 29 oktober één groot muziekfeest voor jong en oud. De deuren van De Mattelier staan die dag wagenwijd open. En hoe kan het anders bij een feest, de toegang is geheel gratis!" Dit zeggen Jan Klein Gunnewiek en Bas Klein Tuente, organisatoren van de Muziek Marathon ter afsluiting van de viering van het 90-jarig bestaan van Muziekvereniging Groenlo. Een gevarieerd muziekevenement dat van 10.00 uur 's morgens tot 22.00 uur 's avonds zijn beslag zal krijgen en waarbij gedurende twaalf uur achtereen iedereen in en uit kan lopen.

Het is burgemeester Annette Bronsvoort, die om 10.00 uur de muziekdag officieel zal openen. Zij zal daarbij tevens de dirigeerstok ter hand nemen om de voltallige muziekvereniging bij het eerste, uit te voeren muziekstuk te gaan dirigeren. Vervolgens zal het dagprogramma worden ingevuld door alle geledingen van de vereniging, daarbij afgewisseld door muzikale en vocale gastoptredens.

Klein Gunnewiek en Klein Tuente laten weten dat de gehele dag de jeugd voorop staat. "Wij hebben als muziekvereniging een 60 leden tellende jeugdafdeling. Daar gaan wij bijzonder trots op, maar dat brengt zeker gelet op het opleidingsaspect financiële gevolgen met zich mee. Daarom is het ook dat de opbrengst van de gehele dag, en dat onder het motto 'Ieder talent een instrument!', ten goede komt van de opleiding van onze eigen jeugd." In het kader van die doelstelling wordt er tevens een prijsvraag georganiseerd, waarbij de totale leeftijd van de jeugdleden van MVG kan worden geraden. Hiermee zijn prachtige prijzen te winnen.

Erwin ter Bogt
Een speciale gast is geboren Grollenaar Erwin ter Bogt (47), beroepstrompettist en thans wonende in het westen van het land. Ter Bogt is op jonge leeftijd begonnen bij voorheen de Groenlose Leo Harmonie en is heden ten dage als solo-trompettist verbonden aan het Noordhollands Philharmonisch Orkest. Daarnaast speelt de zoon van Frans en Riky ter Bogt in vele professionele orkesten en ensembles, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest en diverse andere orkesten in binnen- en buitenland. De speciale gast bij het 90-jarig bestaan van MVG, die zijn opleiding heeft gevolgd aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium en het Koninklijke Conservatorium in Den Haag, geeft verder masterclasses, jureert bij concoursen, dirigeert en heeft een lespraktijk. Over zijn optreden in Groenlo: "Ik vind het echt fantastisch om op te treden daar waar het voor mij allemaal begonnen is. Een weerzien met vele muzikale bekenden. Ik kijk er naar uit om een tweetal solistische werken te spelen, waarbij er één een spectaculaire invulling en uitvoering zal krijgen."

'De Grolse Maestro'
Ook een ongetwijfeld amusant en veel belangstelling trekkend programmaonderdeel wordt ingevuld met de uitverkiezing van 'De Grolse Maestro'. Een dirigeerwedstrijd, waaraan door vier Grollenaren wordt deelgenomen. Het zijn achtereenvolgens Chiara van Bergen-Monasso, Peter Konings, Christof Elsinghorst en Theo Huijskes die het grote A-orkest gaan dirigeren. Een en ander staat geprogrammeerd vanaf 14.00 uur. Het wordt de gastdirigenten niet gemakkelijk gemaakt, want het is bijvoorbeeld geen Radetzky March, maar muziekstukken als Pink Panther, One moment in time, Doe Maar Medley en Final Countdown die de gastdirigenten voor de kiezen krijgen. Hun prestaties zullen beoordeeld worden door een vakbekwame jury, bestaande uit Kim Stammers, Willem te Molder en Bas Konings. De algemene (bege)leiding van dit programmaonderdeel is bij Marcel Loff uit Oldenzaal, dirigent van MVG, in goede handen.

De dag zal worden afgesloten met een finale die een gezamenlijk karakter zal dragen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant