Jos Rosendahl, Bjorn Wopereis en Ivo Elfers bij hun entree. Foto: PR
Jos Rosendahl, Bjorn Wopereis en Ivo Elfers bij hun entree. Foto: PR

Topavond voor Allicht-reünisten

Algemeen

Reünie als eerbetoon aan Bennie Wopereis

Door Henri Walterbos

LICHTENVOORDE - Zaal Pillen 't Zwaantje puilde uit, bij de reünie van Allicht, die een eerbetoon moest worden aan frontman Bennie Wopereis. De avond, georganiseerd door Bennies zoon Bjorn, was al weken tevoren uitverkocht. Liefst 750 liefhebbers kwamen op de reünie af. Langs de wanden teksten van eigen liedjes, zoals 'Als ik dat pilsje zie, dan denk ik potverdrie…', achter de muzikanten het bekende grote doek. Eén van de zaken waarmee de band zich onderscheidde van andere 'bruiloft- en kermisbands' in de jaren 80, begin 90. Het was er allemaal. Ook de nummers die op ieder feest een feest op zichzelf waren: 'Shaka zulu,' 'De Tandarts' en uiteraard 'Que sera, sera', de serenade voor pasgetrouwde stellen die menig bruidje tranen deed wegpinken.

Ieder feest een knalfeest
Het trio Allicht, met naast frontman Bennie Wopereis toetsenist Jos Rosendahl en drummer Gerard Overbekking, was in de jaren 80 het dansorkest met de 'grootste feestbeleving per kubieke meter' in de regio. Het was eveneens de meest gevraagde band voor allerhande feesten, bruiloften en kermissen. Ruim een jaar van te voren boeken was heel gewoon, en dan was het nog maar de vraag of het gewenste plekje in de agenda nog vrij was. Had je op donderdagavond een bruiloft, en had je misschien iets minder zin omdat je de volgende ochtend er weer vroeg uit moest, met Allicht als muziek was er geen ontkomen aan. Vanaf de eerste minuut tot en met de laatste wist de formatie rondom Bennie Wopereis van ieder feest een knalfeest te maken. Na het abrupt stoppen van de band in 1991 vanwege een blijvende gehoorbeschadiging van Bennie Wopereis, niet veel later gevolgd door zijn zelfdoding in 1993, deed de herinneringen niet vervagen. Niet vreemd dat Zaal Pillen 't Zwaantje deze avond ruim van te voren al uitverkocht was.

Eerbetoon
Bjorn Wopereis had al vele jaren het idee deze avond te organiseren. Het moest een eerbetoon aan zijn vader worden, maar ook een ouderwets gezellige avond met gelijkgestemden, herinneringen ophalen. Bjorn kijkt er na twee jaar van intense voorbereidingen met een goed gevoel op terug. "Als band hebben we er enorm van genoten. Ik persoonlijk ook en aan de reacties van de mensen die ik heb gesproken te horen hebben zij ook een geslaagde avond beleefd en echt weer het gevoel gehad van vroeger toen Allicht nog optrad."

Allicht trad aan met Bjorn in plaats van Bennie Wopereis, met Jos Rosendahl en met Ivo Elfers op drums omdat oorspronkelijk 'trommelaar' Gerard Overbekking enkele weken van te voren af moest haken vanwege gezondheidsproblemen. Als vocale ondersteuning van de strakke en harmonieuze samenzang en toetsen was George Wieggers toegevoegd. De reacties van de aanwezigen varieerden van 'Het was weer vanouds 'kermis', 'oer gezellig' tot en met 'onwijs genoten.'

Een van de hoogtepunten van de avond was het moment dat Bjorns zoon Ben een nummer mee drumde, precies zoals Bjorn ook ooit deed met een nummer van Allicht toen zijn vader nog frontman was. In de hal een feest der herkenning met een foto-expositie met daarin foto's van de periode dat Bennie Wopereis actief was in de muziek, in de bands Liberty, Take it Easy, Hamaland Combo, Well's Fargo, Lemon Five en uiteraard Allicht. Als stille getuige stond de bekende trombone van Bennie als relikwie midden op het podium.

Zowel muzikanten als aanwezigen genoten van een zeer geslaagd weerzien. Foto: PR
Zaal Pillen puilde uit. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant