Mhran Aisarraj aan het werk ik de keuken bij Welgelegen. Foto: Barbara Pavinati
Mhran Aisarraj aan het werk ik de keuken bij Welgelegen. Foto: Barbara Pavinati

Syrische Mhran Aisarraj tevreden werkzaam bij Welgelegen

Algemeen

'Ik wil iedereen bedanken die mij heeft geholpen'

Door Barbara Pavinati

GROENLO – Waar veel bedrijven hindernissen of problemen zien met het aanstellen van vluchtelingen, zien Ton en Danielle Fox, exploitanten van Welgelegen, een kans. Al zeven maanden werkt de Syrische Mhran Aissarai bij hen in de keuken. Hij is volgens hen een verrijking voor het team: "Het lijkt allemaal een ver van je bed show, maar als je met een vluchteling geconfronteerd wordt, ga je nadenken. Voor veel vluchtelingen zou er een passende baan gevonden kunnen worden, mits ze goed begeleid worden. Het zou jammer zijn als iemand met zijn enthousiasme geen kans krijgt." Mhran is sinds augustus 2015 in Nederland en heeft veel steun gevonden na zijn bootovertocht: "Ik ben blij en wil graag iedereen bedanken die mij heeft geholpen."

Goed geïntegreerd
Volgens collega-kok Esther loopt de samenwerking met Mhran op rolletjes, hij is echt een onderdeel van het team en helpt overal aan mee: "Je loopt wel tegen een taalbarrière aan, maar wat zijn ogen zien, kunnen zijn handen maken. Ook in de 'gewone' samenleving is hij goed geïntegreerd. Hij heeft veel vrienden." Mhran:"Ik ga drie dagen in de week naar school om Nederlands te leren en werk gemiddeld drie dagen in de week bij Welgelegen. Riet Dankbaar is mijn taalmaatje en zij helpt mij met een heleboel dingen. Wat ik heel fijn vind."

Aanrader
Het geheel is in gang gezet door Wilma van der Donk, gezinscoach bij Vluchtelingenwerk. Zij polste tijdens een feestje bij Welgelegen Ton over de mogelijkheden van een werkplek voor een kok. Toen Ton aangaf dat hij altijd verlegen zit om goede krachten is de hele molen in werking gezet. Er zijn gesprekken geweest met de Integratiedienst en de Sociale Dienst. Mhran "In Syrië had ik een eigen barbecue restaurant, de werkzaamheden die ik hier moet doen zijn wel anders, maar het gaat goed. Ik werk overal aan mee. Ik hoop hier nog lang te kunnen blijven werken, want ik heb het fijn met mijn collega's. Vooral Roy is een goede vriend van mij. We zijn maatjes en lopen altijd te dollen."

Mhran's collega's bij Welgelegen hebben ook van hem dingen opgestoken. Ton: "We leven in een gehaast land. Door Mhran leren we om even rustig aan te doen. Even kalm wat te vertellen." Esther:"Ja, we moeten hem de tijd geven om hem zijn verhaal te laten doen. Dat doen we overigens graag, want we zijn gek met hem! " Ton besluit:"Het is een goede stap geweest om Mhran in dienst te nemen en we raden het andere bedrijven zeker aan om het eens te proberen met vluchtelingen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant