De nieuwe Brouwhoes Bier Experience in aanbouw. Foto: Theo Huijskes
De nieuwe Brouwhoes Bier Experience in aanbouw. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Brouwhoes Bier Experience bij Erve Kots komt er aan

Algemeen

Gemeente zorgt voor cofinancieringsdeel LEADER-subsidie

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het college van burgemeester en wethouders van Oost Gelre heeft besloten 60.000 euro subsidie toe te kennen aan de familie Weenink om de kosten van de nieuwe Brouwhoes Bier Experience bij het openluchtmuseum Erve Kots in Lievelde gedeeltelijk te kunnen dekken. Dit bedrag vormt de cofinanciering, noodzakelijk om eenzelfde bedrag aan LEADER-subsidie binnen te kunnen halen. LEADER verstrekt bijdragen aan projecten die de leefbaarheid op het platteland vergroten. Subsidies worden altijd verstrekt op voorwaarde van cofinanciering. De belangrijkste overweging voor b&w om de subsidie te verlenen, is het gegeven dat de innovatieve uitbreiding bij oud-Saksische herberg Erve Kots een duidelijke meerwaarde betekent voor het toeristisch aanbod in de Achterhoek, en in Oost Gelre in het bijzonder.

Volgens wethouder Marieke Frank past het Brouwhoes Bier Experience, dat gezien moet worden als een educatieve belevingsattractie, uitstekend binnen de speerpunten rondom de versterking van de kwaliteit van het toerisme en de recreatie in de Achterhoek. "Toeristisch gezien is dit project erg aantrekkelijk, en tevens past het in de doelstellingen 'Versterking toeristische kwaliteit' en 'Heerlijckheid Achterhoek'. Met deze toeristische trekpleister zijn wij bovendien verzekerd van een nieuwe 'slechtweervoorziening' in onze eigen gemeente Oost Gelre."

Kosten
De totale investeringskosten voor de Brouwhoes Bier Experience bedragen ruim 406.000 euro. Voor de gedeeltelijke dekking van deze investering is een aanvraag bij de provincie voor LEADER gedaan van 60.000 euro. "Van ons als gemeente wordt cofinanciering gevraagd voor eenzelfde bedrag", aldus Marieke Frank, die daarbij aangeeft dat bij de cofinancieringsverklaring LEADER Achterhoek 2016-2022 Oost Gelre zich als gemeente bereid heeft verklaard om jaarlijks 62.500 euro beschikbaar te stellen voor het LEADER-programma. "Wel heeft Oost Gelre zich daarbij het recht voorbehouden om ieder project afzonderlijk te beoordelen en niet op voorhand jaarlijks de middelen beschikbaar te stellen dan wel een bestemmingsreserve te vormen voor het LEADER-programma. Het nu beschikbaar gestelde bedrag zal aan de vrij besteedbare reserve worden onttrokken en verwerkt worden in de eerste bestuursrapportage van 2018."

Ontdekkingsreis
Eigenaar en exploitant Ben Weenink van Erve Kots geeft desgevraagd aan dat hij al lange tijd voornemens was om na het vertrek van Grolsch uit Groenlo meer te doen met zijn nu oudste bierbrouwerij in de Achterhoek. "Niet alleen een cultuurhistorische bezigheid, waarbij het bier centraal staat, maar met name een innovatieve, tevens interactieve beleving van het bier. Het totaal krijgt een educatief karakter, waarmee wij willen bereiken dat niet alleen ouderen, maar ook jongeren en kinderen in de leeftijd vanaf pakweg 12 jaar opdrachten kunnen uitvoeren en daarbij punten kunnen scoren. Bezoekers kunnen op een interactieve manier zelf leren bierbrouwen. De Bier Experience is geschikt voor jong en oud en voor kleine en grote groepen. Daarbij zal er terdege rekening worden gehouden met de regel: 'Geen alcohol onder 18 jaar!' Bij binnenkomst krijgt men een persoonlijke bieropener welke tijdens de ontdekkingsreis met opdrachten gebruikt wordt om punten te verzamelen. Via verschillende ruimtes, waaronder de brouwkelder, komt men in het eindpunt, het horecagedeelte."

Uniek
Horecaondernemer Ben Weenink is trots op zijn initiatief, dat deze maanden daadwerkelijke uitvoering krijgt, en uniek is in het oosten van Nederland. "Natuurlijk kennen wij de Heineken Experience, maar daarvoor moet men aan de andere kant van dit land zijn." Weenink gaat er vanuit dat de volgens hem enerverende ontdekkingsreis circa anderhalf uur in beslag gaat nemen. "Vanzelfsprekend zal er daarnaast ook voldoende gelegenheid zijn om op een aangename, bourgondische wijze in het nieuwe Brouwhoes of buiten op de terrassen te vertoeven. Uiteraard zal het speciaalbier 'Frederik Hendrik' niet ontbreken. Het thema van de Bier Experience zal dan ook verbonden zijn aan de historie: de Tachtigjarige Oorlog en het feit dat Prins Frederik Hendrik hier zijn hoofdkwartier had tijdens het Belegh van Grol in 1627."
Weenink en de zijnen hopen dat in de maand mei de deuren voor het publiek geopend kunnen worden. "In maart is het bouwkundige gedeelte afgerond, waarna er nog enkele maanden nodig zijn voor de inrichting en aankleding. Dus mei moet gaan lukken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant