Gijs van Dongeren in het Hart van Grolle. Foto: Mark Ebbers
Gijs van Dongeren in het Hart van Grolle. Foto: Mark Ebbers

Eerste vaste gebruiker voor Hart van Grolle

Algemeen

Grollenaar Gijs van Dongeren opent praktijk in 'streekmarkt'

Door Mark Ebbers

GROENLO - In 2014 verrees in de Beltrumsestraat in Groenlo het 'Hart van Grolle'. Het zou een streekmarkt worden met samenwerkende, ambachtelijke winkels. Verschillende winkeliers leken geïnteresseerd om zich te vestigen in het project van Grollenaar Hans Kamperman. Maar … er gebeurde hoegenaamd niets, althans niet voor de (Grolse) buitenwereld. Inmiddels heeft de initiatiefnemer zijn focus verlegd naar het aanbieden van werkplekken voor zzp'ers. Gijs van Dongeren uit Groenlo is met zijn pas opgerichte bedrijf Linq de eerste die er gebruik van maakt.

De 32-jarige Van Dongeren heeft sinds 1 december een kantoor annex praktijk waar hij zich bezighoudt met zijn passie: hoogbegaafde, meerbegaafde en hooggevoelige leerlingen. "Ik woon hier vlakbij, maar ik wilde geen praktijk aan huis", vertelt hij in zijn sfeervolle ruimte, met een groot raam dat uitkijkt op de Beltrumsestraat en vooralsnog een kacheltje dat zorgt voor de verwarming. "Ik heb een aantal maanden geleden aan Hans Kamperman gevraagd of ik me hier kon vestigen. Het was geen enkel probleem, ik kreeg al snel de sleutel overhandigd. Hij vindt het mooi om jonge ondernemers te steunen."
In het Hart van Grolle zijn ook gezamenlijke ruimtes die plaats zouden kunnen bieden aan meerdere werkplekken, maar voor Van Dongeren was het van belang dat hij een eigen en afsluitbare ruimte kreeg, om bijvoorbeeld intakegesprekken te voeren of groepjes kinderen te trainen.

Linq
Van Dongeren werkte tijdens en na zijn opleiding tot onderwijsassistent en aan de pabo op verschillende scholen, onder andere in Groenlo. Inmiddels staat hij bijna 10 jaar voor de klas op de Sint Jorisschool, een daltonschool in Borculo – sinds vorige week overigens een school met het predikaat 'excellent'. "Het is prachtig werk, maar ik wil me niet beperken tot het lesgeven. Een jaar of zeven geleden ben ik begonnen me te verdiepen in talentontwikkeling. Ik heb lesprogramma's ontwikkeld en een plusklas opgezet." Hij volgde verschillende opleidingen op het gebied van talentbegeleiding en ging met ingang van het schooljaar 2017-2018 een dag in de week minder voor de klas staan, om zich te richten op een eigen bureau voor zijn specialisme: Linq coaching en training, zoals de officiële benaming van zijn eenmanszaak luidt.
Vanwaar die naam? "Ik vond het een stoere naam. Het is natuurlijk een woordspel met link in de zin van slim en de q komt voor in IQ."
Linq richt zich op alle leeftijden, maar: "Vroegtijdig signaleren is van belang. Elk kind, dus ook elk hoogbegaafd kind, is natuurlijk anders. Maar door een goeie combinatie van intelligentie, inzet en training kun je problemen voorkomen en het beste uit een kind halen. Het is een samenspel van omgeving, school en het kind zelf."
Hij wil zijn werk niet alleen in zijn praktijk doen, maar ook extern, op scholen en mogelijk bij andere organisaties, waar hij projecten op het gebied van talentbegeleiding hoopt te kunnen opzetten.

Hoop op meer ondernemers in Hart
Ondanks dat er nog het een en ander moet gebeuren, bevalt het Van Dongeren tot nu toe prima in het Hart van Grolle, waar hij in principe elke donderdag te vinden is. Hij zou graag zien dat anderen volgen: "Het is goed voor je netwerk en je kunt eens samen koffiedrinken. En het is natuurlijk goed voor het Hart van Grolle dat er leven in komt. Wellicht is het oorspronkelijke idee met winkels wat losgelaten."
Mensen die zijn werkruimte eens willen bekijken, nodigt hij van harte uit voor een open dag, op zaterdag 3 februari van 10.00 tot 16.00 uur aan de Beltrumsestraat 17. Op donderdagavond 1 februari organiseert hij een informatieavond over meer- en hoogbegaafdheid. Op de open dag kan iedereen zo binnenvallen, voor de informatieavond dienen belangstellenden zich van tevoren aan te melden.


www.hartvangrolle.nl
www.praktijklinq.nl


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant