Willy Bras van het Graafschap College geeft uitleg aan horecaondernemers over het werkleertraject. Foto: Kyra Broshuis
Willy Bras van het Graafschap College geeft uitleg aan horecaondernemers over het werkleertraject. Foto: Kyra Broshuis

Werkleertraject voor mensen met migratie-achtergrond

Algemeen

GROENLO- In de Beste Kamer van Marveld Recreatie in Groenlo verzamelden zich maandag ruim twintig horecaondernemers uit Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk om te horen hoe ze mogelijk geschikte kandidaten voor hun vacatures kunnen krijgen.

Door Kyra Broshuis

Werkzoekenden met migratie-achtergrond
Het WerkgeversServicePunt Oost-Achterhoek en het ROC Graafschap College hebben een traject in het leven geroepen voor werkzoekenden met een migratie-achtergrond en bijstandsgerechtigden. Edwin Bomers van Marveld Recreatie heet de aanwezigen welkom en vertelt over de activiteiten van Marveld en het werknemersbestand. "Ook wij hebben mensen met een migratie-achtergrond in dienst en dat gaat goed. Natuurlijk zijn er de cultuurverschillen maar die hebben geen negatieve invloed. De taal blijft echter een barrière. De mensen zijn zeer gedreven maar, in verband met onvoldoende kennis van de Nederlandse taal, niet geschikt voor contact met gasten."

Combinatie van opleiding en praktijk
Leon ten Elshof van Koninklijke Horeca Nederland vertelt dat het project al eerder is gestart in Doetinchem. "Vanaf april willen we gaan starten in Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk." Willy Bras, relatieadviseur van het Graafschap College legt uit dat het project in Doetinchem al behoorlijk op stoom is. "De aanleiding tot dit plan is de krapte op de arbeidsmarkt in de horeca. We hebben toen dit maatwerktraject ingezet; een combinatie van opleiding en praktijk. Het gaat om mensen met een statusachtergrond en mensen met een bijstandsuitkering. Tot nu toe zijn er veertien kandidaten vanuit SDOA (Sociale Dienst Oost Achterhoek) gescreend. Het doel is uitstroom naar regulier werk waarmee we voor deze mensen ook een plek creëren in de Nederlandse samenleving."

Uit de uitkering
Voor het werkleertraject en voor de praktijk zoeken de initiatiefnemers de samenwerking met de horeca. Het gaat om een traject van één jaar waarbij het eerste halfjaar gewerkt wordt met behoud van uitkering. Voor de tweede helft wordt een arbeidsovereenkomst verlengd zodat mensen ook daadwerkelijk uit de uitkeringssituatie komen. "We willen tussen de 15 en 20 deelnemers plaatsen als keukenassistent of assistent bediening", legt Bras uit. "Uiteindelijk beslist u als ondernemer of de kandidaat past of niet. Jullie doen dan ook de definitieve selectie. De opleiding vindt plaats in Winterswijk."

Goede eerste selectie
De aanwezige horecaondernemers hebben kritische vragen. Zo wordt opgemerkt dat de motivatie van de kandidaat 100% dient te zijn. Verschillende horecaondernemers hebben toch wat negatieve ervaringen. Cultuurverschillen zijn daar debet aan, zo blijkt uit de discussie. "Daarom is het heel belangrijk dat jullie een goede eerste selectie maken", zegt één van de aanwezigen. Bras antwoordt dat dat zeker gebeurt en dat kandidaten heel graag aan de slag gaan in de horeca. "Zo kunnen ze hun eigen geld verdienen én vinden ze hun plek in de Nederlandse samenleving. En dat is precies wat we graag willen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant