Jan Oord geeft een demonstratie pannenkoeken omdraaien. Foto: Henri Walterbos
Jan Oord geeft een demonstratie pannenkoeken omdraaien. Foto: Henri Walterbos

Leerlingen 't Palet bakken pannenkoeken voor bewoners Molenberg

Algemeen

'Jongens mag ik nog een pannenkoek met naturel?'

Door Henri Walterbos

GROENLO - Nationale pannenkoekendag. Het bestaat. En als het bestaat dan moet daar vanzelfsprekend een originele en smakelijke invulling aan gegeven worden. In Woonzorgcentrum de Molenberg komen kinderen van obs 't Palet pannenkoeken bakken voor een groep bewoners deze vrijdagmorgen.

Als de bewoners bij elkaar zitten en in afwachting zijn van wat komen gaat, zien ze door het raam een stoet kinderen aankomen fietsen, gestoken in gele en oranje hesjes. "Oh kijk eens, daar komen ze aan," roept Molenbergmedewerkster Carla Adema van achter de bar in de recreatieruimte, alwaar ze druk is met het schillen en in plaatjes snijden van appels, voor in de pannenkoeken. Als de kinderen binnenkomen mengen ze zich direct tussen de aanwezige bewoners. Er ontstaan al direct gezellige gesprekjes. De bewoners genieten zichtbaar van het jonge bezoek dat direct leven in de brouwerij brengt en voor een plezierige sfeer zorgt. "Wat gezellig dat jullie er zijn", laat Carla de kinderen weten. Vervolgens vertelt Carmen Geerdink van 't Palet iets over de samenstelling van de groep kinderen. "Er zijn natuurlijk heel veel kinderen die hier wel graag naar toe willen om pannenkoeken te bakken, maar dat kan nu eenmaal niet. Uit elke groep hebben we enkele leerlingen meegenomen. De kinderen moesten allemaal een eigen pannenkoek tekenen of kleuren en zelf bedenken wat er op kan. Het moest wel een pannenkoek zijn die ook daadwerkelijk eetbaar zou zijn. De meest creatieve ideeën kwamen in de pannenkoeken naar voren. De kinderen die nu hier zijn, hebben gewonnen."

Genieten
Dan geeft Carla aan dat er gebakken kan gaan worden. De kinderen die beginnen met bakken lopen eerst allen keurig naar de wasbak toe om hun handen te wassen. Vervolgens gaan ze met een brede lach op hun gezicht aan de slag. Als de kinderen helemaal opgaan in het bakken worden de aanwezige bewoners verzocht aan tafel plaats te nemen om zich de pannenkoeken te laten smaken. Bewoner Jan Oord wordt gevraagd of hij misschien zin heeft om de kinderen te helpen met het bakken van de pannenkoeken. Dat lijkt hem wel wat. Een mooi plaatje als de kinderen om hem heen staan en hij laat zien hoe je een pannenkoek omdraait. Als ook Oord mag plaatsnemen, worden de eerste pannenkoeken inmiddels al smakelijk naar binnen gewerkt. "Ze zijn heel erg lekker hoor. Smaken prima", roept een mevrouw van afstand, onderwijl breed glimlachend haar duim opstekend. Ze geniet met volle teugen. Ook Theo Smeenk geniet van zowel de pannenkoeken als van de kinderen die bij hem aan de eettafel zitten. Dan komt Ismaël Taouil aan tafel vragen of er nog mensen zijn die nog zin in een pannenkoek hebben. Als Jan Oord aangeeft dat hij nog wel trek heeft vraagt Ismaël keurig of meneer de pannenkoek met een stukje appel, spek of kaas wil. "Ik heb liever naturel", antwoordt hij. "Jongens mag ik nog een pannenkoek met naturel?", roept Ismaël al van ver naar de bakkende scholieren, er vanuit gaande dat naturel ook een toevoeging is. Schattig.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant