De overhandiging van het boek door Annette Bronsvoort aan Pieter van Vollenhoven. ‘Foto: Theo Huijskes
De overhandiging van het boek door Annette Bronsvoort aan Pieter van Vollenhoven. ‘Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Boek 'Natuur in de buurt' gepresenteerd

Algemeen

Pieter van Vollenhoven neemt eerste exemplaar in ontvangst

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Tijdens een bijeenkomst in het Boothuis van Stadscafé Welgelegen in Groenlo neemt meester Pieter van Vollenhoven het eerste exemplaar van het boek 'Natuur in de buurt' in ontvangst. De voorzitter van de commissie 'Monumenten: Inspiratiebron voor Natuur' krijgt het boek overhandigd door burgemeester Annette Bronsvoort.

De auteurs Anton Stortelder en Joop Schaminée hebben het kleurrijke boek over natuurgebieden in vijf gemeenten (Oost Gelre, Peel en Maas, Schouwen-Duiveland, Stein en Tytsjerksteradiel) samengesteld. Een boek, dat ten doel heeft om de natuur weer dichter bij de burger te brengen.

Boekenweek met thema Natuur
In haar openingswoord heet Annette Bronsvoort genodigden uit het hele land welkom. De burgemeester van de gastgemeente is er trots op dat het boek in Oost Gelre officieel ten doop wordt gehouden. "Als gevolg hiervan wordt de maatschappelijke betrokkenheid bij de natuur vergroot." Bronsvoort deelt de opvatting dat de burgers veel meer bij de natuur betrokken moeten worden. "Er valt nog veel te doen, want het landschap en de natuur staan onder druk. Maar door het vergroten van de aandacht kunnen wij er voor zorgen dat de natuur ook in Oost Geler gehandhaafd blijft."

Op afstand en dichtbij
Schrijver en bioloog Anton Stortelder uit Zieuwent, een gepassioneerd natuur- en landschapsman, geeft de aanwezigen een inkijkje in het boek. "Vijf gemeenten met ieder een eigen insteek, eigen voorkeuren en ideeën. Gemeenten, die geschikt zijn om binnen hun grenzen natuurmonumenten aan te wijzen, waardoor een daadwerkelijke verbinding plaatsvindt tussen burgers en natuur", aldus Stortelder.

Jacqueline Collou van het gelijknamige Buro Collou is van mening dat niet alleen de betrokkenheid, maar ook de verantwoordelijkheid voor de natuur dichter bij huis moet beginnen, in het voor- en achtertuintje van de burger zelf. "Willen wij het uitgangspunt 'Van natuur op afstand tot natuur dichtbij' in de praktijk brengen, dan zullen wij er met z'n allen de schouders onder moeten zetten."

Pieter van Vollenhoven
"Met het aanbod om te onderzoeken of de gang van zaken bij monumenten een inspiratiebron kan zijn voor de natuur, heb ik mij destijds tot Staatssecretaris Sharon Dijksma gewend." Dit laat Pieter van Vollenhoven de aandachtig luisterende aanwezigen weten. "Onder andere dit contact heeft geleid tot een commissie, die haar bevindingen heeft samengevat in het rapport 'Monumenten: Inspiratiebron voor Natuur'. Met de bedoeling om de natuur in dit land de ruimte te geven die zij verdient. Daarom stellen wij als commissie, een nieuw concept voor bij Nationale Parken, waarmee de ruimtelijke inbedding van natuurgebieden in hun cultuurhistorische omgeving met maatschappelijke betrokkenheid gestalte krijgt. 'Handen af van onze monumenten!' Zij zijn de belangrijkste basis, het belangrijkste houvast voor de natuur. De druk op Nederland is in alle opzichten zo groot, dat de natuur in gevaar komt. Nationale natuurparken zijn een belangrijke basis voor de natuur. Maar er zullen ook provinciale natuurparken moeten komen. En daarna zijn de gemeenten aan zet. Kortom, wij moeten met z'n allen gaan strijden in het belang van de natuur. De belangrijkste basis daarvoor is het particuliere initiatief", aldus Pieter van Vollenhoven.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant