Veel belangstelling bij de bekendmaking van de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes
Veel belangstelling bij de bekendmaking van de voorlopige einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Oost Gelre. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

CDA wint en verliest in Oost Gelre

Algemeen

Nieuwe Liberalen OG raakt een zetel kwijt aan de VVD

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Was het CDA in Oost Gelre afgelopen woensdag in eerste instantie de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 door van zeven naar acht zetels te gaan en daarmee een zetel winst te boeken, een dag later bij de verdeling van de restzetels moesten de christen-democraten de zetel al weer afstaan aan de VVD. Laatstgenoemde partij pikt deze zetel af van Nieuwe Liberalen OG, die teruggaat van twee naar één zetel. Dit is de enige verschuiving die plaatsvindt binnen de 21-koppige gemeenteraad. De overige fracties (CDA, OOG, PvdA en D66) blijven hetzelfde aantal zetels houden als in de afgelopen vier jaar.

Het zetelverlies van Nieuwe Liberalen Oost Gelre betekent dat Jos Wolterink uit Lichtenvoorde niet terugkeert in de gemeenteraad en dat deze destijds van de VVD afgescheiden fractie de komende vier jaar aan de slag moet met slechts één persoon, in dit geval Gerard klein Gunnewiek. Tijdens het successievelijk binnenkomen van de uitslagen van de achttien stembureaus, die samen zorgden voor een opkomstpercentage van 59,44%, zag het er lange tijd naar uit dat ook de PvdA hetzelfde zou overkomen. Maar met de binnengekomen uitslagen van de laatste drie stembureaus wist deze partij toch haar beide zetels te behouden, zodat Richard Klein Tank en Peter Baks ook de komende vier jaar weer plaats mogen nemen op het pluche in de raadzaal.

Grote teleurstelling
Na de bekendmaking van de einduitslag heerste er met name grote teleurstelling in het kamp van D66. Daar waar men met de inbreng van enkele jongeren op de lijst en een actieve verkiezingscampagne had gehoopt op een tweede zetel, zal D66-voorman Jerry van der Meulen ook de komende raadsperiode weer helemaal op zichzelf aangewezen zijn. De fractie Onafhankelijke Oost Gelre (OOG), in de afgelopen vier jaar in het college vertegenwoordigd met de wethouders Vincent van Uem en René Hoijtink, had vurig gehoopt op en ook enigszins rekening gehouden met een zetel winst, maar bleef uiteindelijk toch steken op de bestaande vijf zetels. Ondanks dat de VVD geklommen is van vier naar vijf zetels, valt Lichtenvoordenaar Karel Bonsen buiten de boot. In het geval de liberalen in aanmerking komen voor een plaats in de nieuwe coalitie, zou Bonsen wel terug kunnen keren als wethouder. Een functie die hij ook bekleedde in de periode 2010-2014.

Nieuwe raadsleden
De coalitievorming en met name de invulling van de kandidaten voor de verschillende portefeuilles nog even buiten beschouwing latende, zullen er donderdag 29 maart zes debuterende raadsleden geïnstalleerd worden. Voor het CDA zijn dit Ruud Krabbenborg uit Zieuwent en René Plaggenburg uit Vragender, voor OOG Freek Jansen uit Mariënvelde en Bas Hooglugt uit Lichtenvoorde en voor de VVD Frank Boschker uit Lichtenvoorde en Ellen Ribbers uit Groenlo. Wat betreft de verdeling van de 21 raadsleden over beide grote kernen en de zes kleine kernen (inclusief Zwolle bij Groenlo) is de uitkomst dat deze eer voorlopig is toebedeeld aan acht raadsleden uit Groenlo, zeven uit Lichtenvoorde, één uit Zwolle, één uit Vragender, twee uit Zieuwent en twee uit Mariënvelde. Harreveld en Lievelde zijn de kleine kernen die vooralsnog niet vertegenwoordigd zullen zijn in het hoogste bestuursorgaan van Oost Gelre.

In de nieuwe raad zullen een tweetal fractievoorzitters niet terugkeren, te weten Theo Donderwinkel (CDA) en Frits Schmidt (OOG).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant