Annette Bronsvoort, als voorzitter van het centraal stembureau, trekt het lot dat niet Peter Baks maar Annelies Donderwinkel aanwijst als het tweede gekozen raadslid van de PvdA. Foto: Theo Huijskes
Annette Bronsvoort, als voorzitter van het centraal stembureau, trekt het lot dat niet Peter Baks maar Annelies Donderwinkel aanwijst als het tweede gekozen raadslid van de PvdA. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

Hertelling van stemmen zorgt voor veel commotie

Algemeen

Lot moest tweede PvdA-raadslid aanwijzen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Dat ook in de politiek blijdschap en verdriet heel dicht bij elkaar liggen, werd vrijdagmiddag duidelijk toen het centraal stembureau van de gemeente Oost Gelre de definitieve einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 bekend maakte. Een en ander was met name het geval toen de verkiezingsuitslag op kandidaat-niveau aan de orde was. Burgemeester Annette Bronsvoort, nu in de rol van voorzitter van het centraal stembureau, maakte namelijk bekend dat de nummers 2 en 3 (respectievelijk Peter Baks uit Lichtenvoorde en Annelies Donderwinkel uit Lievelde) het gelijke aantal stemmen van 189 hadden gekregen. Omdat in een dergelijke situatie de Kieswet en het Kiesbesluit leidend zijn, moest er geloot worden. Het lot was Donderwinkel goed gezind met het gevolg dat zij een benoemingsvoorstel tegemoet mag zien.

Hertelling van vijf stembureaus
De definitieve einduitslag zou eigenlijk al vrijdagmorgen bekend worden gemaakt. Maar terwijl iedereen klaar zat om deze aan te horen, moest Bronsvoort meedelen dat er aanleiding was voor een hertelling van de stemmen op vijf stembureaus. Belangrijkste aanleiding daarvoor was de verdeling van de restzetels. Uit de herberekening daarvan bleek namelijk dat de toekenning van de derde restzetel afhing van slechts één stem. Waarom nu een hertelling van een vijftal bureaus? Omdat uit de opgemaakte processen-verbaal van deze bureaus naar voren komt dat er zich hier een minimaal verschil van één stem voordoet tussen de ingeleverde stempassen en de ingevulde stembiljetten. De hertelling heeft overigens niet geleid tot een wijziging van de zetelverdeling op partij-niveau. Deze blijft conform de op de dag na de verkiezingen bekend gemaakte voorlopige einduitslag (CDA 7, OOG 5, VVD 5, PvdA 2, NLOG 1 en D66 1).

Zetelverdeling op kandidaat-niveau
Totaal anders is het nu gesteld met de zetelverdeling op kandidaat-niveau. Het meest bizarre voorbeeld hiervan is vanzelfsprekend de loting tussen de twee genoemde PvdA-kandidaten voor een plek in de nieuwe raad. Terwijl Peter Baks op de verkiezingsavond nog helemaal uit zijn dak ging, omdat hij samen met lijsttrekker Richard Klein Tank de continuering van een tweemansfractie had bewerkstelligd, moet hij nu accepteren dat Annelies Donderwinkel en niet hij een benoemingsvoorstel krijgt aangereikt. Ook bij de fracties CDA, OOG en VVD hebben de voorkeurstemmen roet in het eten gegooid bij een aantal kandidaten die zich al op de raadszetel zagen zitten. Zo moet Ruud Krabbenborg uit Zieuwent, na Dennis van Loon uit Mariënvelde, plaatsnemen in de wachtkamer, omdat Theo Krabben uit Harreveld meer voorkeursstemmen wist binnen te roeien. Bij OOG vallen Freek Janssen uit Mariënvelde en Bas Hooglugt uit Lichtenvoorde in ieder geval voorlopig buiten de boot ten koste van Marlou Spekschoor uit Lichtenvoorde en Paul Wallerbos uit Groenlo. En bij de VVD neemt niet Alfred Wopereis uit Mariënvelde, maar Karel Bonsen uit Lichtenvoorde de vijfde bij deze verkiezing gewonnen zetel in beslag.

Veel beroering als resultaat
Dat de gehele gang van zaken veel beroering in het politieke landschap van Oost Gelre teweeg brengt, moge duidelijk zijn. Voorzitter Bronsvoort van het centraal stembureau liet in het verlengde daarvan weten dat een besluit tot hertelling alleen mogelijk is wanneer er op één of meerdere bureaus blijkt dat er fouten zijn gemaakt. "In de huidige situatie hebben wij te maken met vijf bureaus waar één biljet, hetzij te weinig hetzij te veel, is geteld. Aanleiding voldoende voor een hertelling van de betreffende bureaus, die samen goed zijn voor 29% van alle uitgebrachte stemmen." Bronsvoort stelde daarnaast nog eens duidelijk dat het besluit van het centraal stembureau nu definitief is en op geen enkele wijze meer heroverwogen kan en mag worden. "Het enige orgaan dat politiek gezien een besluit kan nemen tot hertelling van de stemmen, is de gemeenteraad in de nieuwe samenstelling."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant