Infomiddag bioraffinage op Laarberg

Algemeen

GROENLO - Er zijn plannen om op het regionaal bedrijvenpark Laarberg in Groenlo een bioraffinage-installatie te bouwen, voor de verwerking van mest en bermgras. De ontwerpvergunning ligt bij de provincie Gelderland ter inzage. De opdrachtgever van de raffinage, RMS, nodigt iedereen uit om te bekijken hoe de plannen er precies uitzien.

De aanleiding om een bioraffinage-installatie voor de verwerking van mest en bermgras te bouwen, is het overschot aan drijfmest in de Achterhoek. Dit overschot wordt nu afgevoerd naar akkerbouwgebieden in Noord-Nederland en Duitsland. Een woordvoerder van RMS: "Dit kost veel geld en energie. Het is goedkoper en duurzamer om de mest met bermgras in de regio te verwerken. RMS heeft een installatie ontwikkeld die de mest en het gras omzetten in producten die hergebruikt worden zoals geconcentreerde mestkorrels, kunstmest en schoon water. Bovendien levert de installatie duurzame energie in de vorm van groen gas." Over de mogelijke negatieve bijwerkingen: "Mest en mestproducten kunnen een onaangename geur verspreiden. Daarom heeft RMS maatregelen genomen om te voorkomen dat geurstoffen in de buitenlucht komen. Ook is er veel aandacht besteed aan de veiligheid. De provincie heeft deze maatregelen goedgekeurd."

Hoe de installatie werkt en welke maatregelen er genomen zijn om overlast te beperken, is te zien op de informatiemiddag van RMS. Er zijn diverse deskundigen aanwezig aan wie vragen kunnen worden gesteld.

Info
Zaterdag 21 april, van 15.00 tot 17.00 uur. Locatie: Noordgang 14, Laarberg-Groenlo. De bijeenkomst is in een tent

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant