Het comité met staand vlnr Maria Monasso, Sylvia Wentink, Marianne Frank en Diny Vennebekken en zittend vlnr Boukhiyar Taouil en Tonny Koppers. Foto: Theo Huijskes
Het comité met staand vlnr Maria Monasso, Sylvia Wentink, Marianne Frank en Diny Vennebekken en zittend vlnr Boukhiyar Taouil en Tonny Koppers. Foto: Theo Huijskes Foto: Theo Huijskes

'Geef vrijheid door'

Algemeen

GROENLO - De jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei heeft de laatste jaren in Groenlo extra veel aandacht gekregen. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het uit zes personen bestaande Comité Dodenherdenking Groenlo, dat er alles aan gelegen is om iedereen van jong tot oud, en dat met een extra accent op de doelgroep jeugd, bij de jaarlijkse herdenking te betrekken.

Door Theo Huijskes

Het Groenlose comité, dat bestaat uit Maria Monasso (voorzitter), Sylvia Wentink (secretaris), Marianne Frank (penningmeester) en Diny Vennebekken, Tonny Koppers en Boukhiyar Taouil (bestuursleden), hoopt met het voor vrijdag 4 mei samengestelde programma andermaal nog meer jeugd bij de herdenking te kunnen betrekken dan voorheen. Zeker gelet op het thema van dit jaar wordt er niet alleen deze keer, maar ook de komende jaren een extra appel gedaan op iedereen en in het bijzonder op de jongeren om zich in te zetten voor de bijzondere waarde van de vrijheid. "Verzet staat in 2018 centraal bij en in herdenkingen, vieringen, musea, educatie en andere gelegenheden. Het gaat daarbij om verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog, alsmede de inspiratie die het ons naar aanleiding daarvan nu nog biedt. 2018 is het jaar van verzet", aldus het comité in Groenlo. De zes leden tellende organisatie wil daarmee benadrukken dat ook 73 jaar na de bevrijding in 1945 nog steeds dagelijks via de media alleen maar tragisch nieuws over oorlog en onderdrukking onder ieders aandacht wordt gebracht en dat dientengevolge ook heden ten dage vrijheid niet kan worden aangemerkt als vanzelfsprekend.

Programma
Het sedert de beginjaren negentig in het leven geroepen comité (daarvoor was het een taak van de gemeente) heeft ook voor dit jaar weer een indrukwekkend programma samengesteld. Bij de uitvoering van dat programma heeft ieder comitélid een eigen taak en verantwoordelijkheid, waardoor er iedere keer een sluitende organisatie kan worden gegarandeerd.
Op 4 mei wordt eenieder in de gelegenheid gesteld om van 18.00 uur tot 21.10 uur halfstok te vlaggen. Verwacht wordt dat bij zonsondergang om 21.10 uur de vlaggen worden binnengehaald. Naast organisaties en bedrijven wordt ook particulieren verzocht om deze gedragslijn te volgen. Van 19.45 uur tot 30 seconden vóór 20.00 uur luiden de klokken van de Groenlose kerken. Daarbij wordt iedereen verzocht om vanaf 20.00 uur twee minuten een plechtige stilte in acht te nemen.

Bijeenkomst in De Mattelier
's Avonds om 19.15 uur worden alle slachtoffers van oorlogsgeweld waar ook ter wereld tijdens een herdenkingsbijeenkomst in sociaal-cultureel Centrum De Mattelier herdacht. Iedereen is uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn. Aan deze bijeenkomst wordt medewerking verleend door onder andere Muziekvereniging Groenlo, zanggroep Colorful, leerlingen van basisschool St. Willibrordus en leden van Scouting Groenlo. Inloop in De Mattelier kan plaatsvinden vanaf 18.45 uur. Aansluitend aan de bijeenkomst vindt een stille tocht plaats naar het herdenkingsmonument in de pastorietuin van de RK Calixtuskerk. Hier worden bloemen gelegd. De stille tocht wordt daarna vervolgd naar het herdenkingsmonument in het plantsoen op de hoek Lichtenvoordseweg/Winterswijkseweg voor een herdenkingsceremonie. Na afloop van deze ceremonie wordt iedereen in de gelegenheid gesteld om bloemen te leggen bij het monument.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant