Afbeelding
Foto: Henri Walterbos

Brand in mestdroger Groenlo

Algemeen

GROENLO-Om 18.55 uur kreeg de brandweer Groenlo een melding van een brand bij een agrarisch bedrijf aan de Oude Borculoseweg. De brandweer was snel ter plaatse.

Door Henri Walterbos

Rob Schutten, bevelvoerder 2e tankwagen vertelt over de melding: "We kregen een melding van een brand in een bijgebouw bij een agrarisch bedrijf waar op eigen terrein natte mest wordt verwerkt. De brand woedde in een mestdrooginstallatie, iets heel anders dan een mestvergister. De mest komt hier nat in, wordt gedroogd en komt er als droge stof weer uit. Dat wordt hier in een containerbak opgeslagen en als droge stof afgevoerd. Daar stonden transportbanden in brand. Hoe de brand ontstaan is is nog niet bekend. Mogelijk wrijving of zo."

Dan over de brand zelf. "Het was eerst onduidelijk wat er precies in brand stond. Je kunt er slecht bijkomen. Er zitten veel luiken en deuren aan. Het is onderverdeeld in een onder- en bovenverdieping en iedere verdieping heeft twee transportbanden. Het zit allemaal heel compact op elkaar, veel kunststoffen er in, slecht zicht, moeilijk bereikbaar. Vandaar dat we boven in het dak enkele gaten in het dak hebben gezaagd en van bovenaf met de hoogwerker geblust hebben. De hoogwerker hebben we uit Doetinchem laten komen. Verder werden watertankwagens uit Eibergen en Winterswijk opgeroepen om bij te springen in de watervoorziening. We hadden de brand redelijk snel onder controle."

De gehele operatie duurde in totaal twee uur. Daarna konden de slangen weer ingerold worden en stond er koffie klaar voor de brandweerlieden op het terrein van het bedrijf.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant